Pe 21 mai are loc o mare sărbătoare la români. Află ce să nu faci de Sfinții Constantin și Elena.
Scurta istorisire despre Constantin si mama sa, Imparateasa Elena. Sfantul Constantin ramane in memoria crestinilor prin citatul „prin acest semn vei birui” (in hoc signo vinces). Constantin cel Mare a devenit imparatul intregului Imperiu Roman dupa infrangerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. In ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin cel mare a avut parte de o revelatie dumnezeiasca. A vazut semnul Sfintei Cruci pe cer cu inscriptia textului mai sus amintit.
In timpul noptii, Iisus Hristos ii cere lui Constantin cel Mare sa puna semnul crucii pe steagurile soldatilor pentru a avea o lupta biruitoare. De altfel, acest lucru poate fi certificat si in zilele noastre, caci pe Arcul de Triumf al lui Constantin cel Mare, care se pastreaza la Roma, sta inscriptionat „instinctu divinitatis” (prin inspiratie divina). Cea mai mare realizare a lui Constantin cel Mare este recunoasterea crestinismului de catre stat cu ocazia Edictului de la Milano din 313.
Importanta Sfintei Elena, mama lui Constantin cel Mare, este, de asemenea, importanta pentru toti crestinii. Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem precum si pe cea din Nazaret. Vezi mai jos ce sa nu faci de Sfintii Constantin si Elena pentru a le cinsti memoria:
Daca ai treaba in gradina sau te gandesti sa mergi pe camp, uita de asta. Pe 21 mai nu sunt permise muncile agricole de niciun fel, nici macar udatul florilor. Se spune ca taranii care isi muncesc campurile in aceasta zi vor avea parte numai de pagube. Pasarile pradatoare le vor distruge recolta, iar ploile de vara vor intarzia coacerea anumitor fructe si legume sau vor distruge complet graul.
Se spune ca numai porumbul poate fi semanat in aceasta zi, insa dupa terminarea slujbei de la biserica. Tot ce se seamana dupa 21 mai nu va rodi. Ideal ar fi ca toate muncile campului sa se finalizeze pana pa 20 mai, cu o zi inainte de aceasta sarbatoare.
Daca au aparut buruieni sau unele frunze sunt uscate, lasa-le asa pana a doua zi, pe 22 mai. Daca tunzi vita de vie pe 21 mai, chiar daca nu petreci mult timp prin gradina, graurii vor manca strugurii inaintea ta.
Se spune ca daca iti lasi cainele pe ulita, acesta nu se va mai intoarce. Va merge sa stea la stana cu oile si te va uita de tot. Nu de alta, dar pe 21 mai pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde se vor amplasa stanele si cine le va pazi pe tot parcursul pasunatului.
Stropeste cu apa sfintita in toate colturile casei ca sa iti feresti familia de necazuri. In unele sate, in seara zilei de 21 mai, taranii aprind un foc de tabara si stau in jurul lui. Prin acest foc sunt trecute uneori si oile ca sa nu fie lipsite de vlaga.
Nu te certa cu nimeni in aceasta zi sfanta. De asemenea, nu cere bani cu imprumut si nu ii da. Este o zi de rugaciune si de cumpatare din toate punctele de vedere.
Acest site foloseste cookies.
Read More