Connect with us
Ce sa nu faci in Lunea Mare din Saptamana Patimilor. Complet interzis LUNI

Spiritualitate

Ce sa nu faci in Lunea Mare din Saptamana Patimilor. Complet interzis LUNI

Lunea Mare este dedicata lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, dar si smochinului neroditor. Iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta sfanta zi!

Ce se face in Lunea Mare

Se spune ca in aceasta zi, femeile vrednice incep curatenia de Paste. Se aerisesc casele pentru a iesi toate relele adunate peste iarna. Tot azi se varuieste si se spala. Batranii spun ca Pastele nu trebuie sa te prinda intr-un loc necurata pentru ca se vor aduna blestemele.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce nu ai voie să faci, ca să îți meargă bine tot anul

Semnificatia primei zile din Saptamana Patimilor

Zilele de luni, marti si miercuri din Saptamana Patimilor ne pregatesc pentru Sfintele Patimi si ne expun toate invataturile Lui Iisus Hristos. Astfel putem intelege cu mai multa usurinta lucrarea sa, dar si dragostea cu care s-a jertfit pentru noi.

Fericitul Iosif cel frumos a fost cel de al 11 lea fiu al lui Iacob si al Rahilei, care a fost vandut de fratii sai in Egipt, pentru 30 de arginti. Acesta este o preinchipuire a Mantuitorului, care a fost la randul sau vandut de unul dintre ucenicii sai.

Ajuns in Egipt Iosif are de trecut multe ispite, fiind inchis si invinuit de pacate, tocmai el, cel care a a tanjit atat de mult sa fie fara de pacat.

In final intelepciunea si bunatatea sa inving si Iosif reuseste sa salveze poporul de la moarte prin infometare. Aceasta foamete cumplita din vremea sa reprezinta neputinta neamului omenesc, insa salvarea pe care o aduce Iosif reprezinta speranta ca sfarsitul nostru va fi unul bun daca vom pazi Cuvantul Domnului.

Tot in aceasta zi este amintita si povestea smochinului neroditor. Iata ce spune Sfantul Evanghelist Marcu: „Iar a doua zi iesind ei din Betania, Domnul a flamanzit.

Si vazand un smochin de departe, avand frunze, a mers sa vada daca va gasi ceva in el. Venind la el, n-a gasit nimic decat frunze, ca nu era inca vremea smochinelor.

Si a zis Iisus smochinului: Nimeni sa nu mai manance rod din tine in veac” (Marcu 11, 12-14), iar Sfantul Evanghelist Matei ne amintese: „Indata s-a uscat smochinul” (Matei 21, 19).

Prin aceasta pilda trebuie sa intelegem ca Dumnezeu asteapta de la noi rod bun si drept urmare suntem datori sa ii oferim virututile noastre si sa pazim poruncile lui, pentru a nu fi pedepsiti precum smochinul fara roada.

Totodata ne este adus la cunostinta faptul ca Iisus Hristos are putere pedepsitoare, chiar daca nu o arata asupra omenirii si alege sa o arate asupra unui pom.

Sa nu uitam nici ca in Lunea Mare incep deniile, slujbe foarte frumoase care se vor tine in fiecare seara din aceasta saptamana.

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top