Connect with us
Cele mai importante tradiții de 1 martie. Ce să nu faci în prima zi de primăvară

Spiritualitate

Cele mai importante tradiții de 1 martie. Ce să faci în prima zi de primăvară

Ziua de 1 martie este una extrem de importantă pentru toată lumea, dar mai ales pentru femei, care vor primi mărțișoare și flori de la băieți. Începutul primăverii vine cu soare, vreme bună și o mulțime de surprize, dar și numeroase tradiții și obiceiuri de care trebuie să ținem cont pentru a avea un anotimp plăcut și a scăpa de probleme și ghinion.

Cât se poartă mărțișorul

Se spune că mărțișorul este simbolul primăverii și este oferit pentru a marca această schimbare. La început, mărțișorul era reprezentat de   un bănuț de aur pus pe fire roșii și albe împletite, care se purta la gât până când întâlnea prima roză înflorită, pe crengile căreia depunea apoi darul primit.

Cele două fire împletite, înnodate, alb și roșu, semnifică lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. Mărțișorul reprezintă trecerea de la un anotimp la altul, un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii. Bărbații le oferă fetelor din dragoste, în semn de respect și admirație.

Mărțișorul se poartă două săptămâni, dar și toată luna martie. După ce nu se mai poartă, mărțișorul se pune într-un pom înflorit, pom roditor. Înainte de a-l lega, se pune o dorință. Dacă pomul va înflori, și dorința se va îndeplini.

Tradiții de 1 martie

O mulțime de tradiții sunt legate de ziua de 1 martie. În prima zi de primăvară, părinții din unele zone leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur, cu un fir de ață roșu, împletit cu unul alb. Astfel, cei mici vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii, dar și de deochi.

În unele zone din țară, în special în Maramureș, mamele tinere își pun și ele la gât un bănuț de argint.  Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și legat cu fir roșu, pentru a fi rumene în obraji. Colierul se poartă până când înflorește un cireș.

Se spune că cine poartă mărțișor va fi ferit de ghinion și va avea noroc tot anul. Toate anotimpurile vor fi frumoase pentru aceste persoane, pline de surprize și evenimente plăcute.

În Dobrogea, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, apoi este aruncat spre cer, pentru ca norocul să fie mare și înaripat.

În Banat, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite mereu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top