Cine este românca care a creat veșmântul lui Papa Francisc pentru vizita în România

Veşmântul purtat de Papa Francisc în timpul Sfintei Liturghii de la Sanctuarul Marian din Şumuleu Ciuc a fost creat de Cristina Sabău-Trifu, artist plastic din Satu Mare, din stofă albă cu simboluri precum statuia Fecioarei Maria şi turlele bisericii de la Şumuleu.

Pe spatele hainei purtate de Papa Francisc apare logo-ul vizitei Suveranului Pontif, „Să mergem împreună”.

„M-am gândit la simboluri specifice care se găsesc acolo şi anume statuia Fecioarei Maria de la Şumuleu şi turlele bisericii de la Şumuleu. Iar pe spatele hainei apare logo-ul <>. Haina se numeşte cazulă, este folosită în sărbători şi vine peste hainele pe care Sfântul Părinte le va avea pe el”, a spus Sabău-Trifu, artistul din Satu Mare care a creat veșmântul Papei Francisc.

Potrivit acesteia, elemenele specifice creaţiei sale sunt petele de culoare şi linia flexibilă care se poate observa în toate hainele preoţeşti create.

Artistul din Satu Mare a comandat materialul pentru haină din Occident, a procurat toate materialele necesare pentru aplicaţii, firele pentru brodat şi a realizat desenul hainei.

Cristian Sabău-Trifu a primit măsurile pentru Sfântul Părinte de la Biroul de Liturgică de la Vatican și a creat cazula folosind o stofă simplă albă.

„Cunoscând din auzite pe Sfântul Părinte, care este un om care iubeşte simplitatea, nu m-am gândit la materiale poleite cu aur, ci la o stofă de o simplitate extremă, este o stofă subţire din fibre naturale comandată în Germania, de culoare albă. Iar pe aceasta vor veni aplicaţiile – broderie, fir auriu, fir colorat”, a explicat Cristina Sabău-Trifu.

Cristina Sabău-Trifu Cristina s-a născut în 14 februarie 1961 în Satu Mare, iar în 1985 a obţinut diploma de licenţă la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj Napoca, specializarea Tapiserie – Creaţie Vestimentară – Profesor de Desen. Din anul 2014 este colaborator al filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Satu Mare.

Papa Francisc se află în vizită în România în perioada 31 mai – 2 iunie

Acest articol a fost actualizat la: 2019-06-01T12:01:27+03:00 12:01

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More