Connect with us
Circovii de iarnă. Ce nu ai voie să faci în aceste zile

Spiritualitate

Circovii de iarnă. Ce nu ai voie să faci în aceste zile

Legenda spune că Circovii de iarnă sunt cei patru sfinți celebrați în tradiția creștin-ortodoxă, Petru, Antonie cel Mare, Atanasie și Chiril. Despre aceștia se spune că ar fi responsabili de că ar fi răspunzători pentru stârnirea furtunilor năprasnice. Tot ei aduc viscolul, vârtejurile, trăsnetele și alte fenomene naturale distrugătoare și aducătoare de pagube. Află ce nu ai voie să faci în aceste zile pentru a scăpa de răzbunarea celor patru.

Circovii de iarnă. Tradiții

Circovii de iarnă sunt celebrați vreme de trei zile, între 15 și 18 ianuarie, prima zi fiind 16 ianuarie. Se spune că Sfinții Petru, Antonie cel Mare, Atanasie și Chiril ar fi răspunzători pentru stârnirea furtunilor năprasnice, a viscolului, vârtejurilor, trăsnetelor și a altor fenomene naturale distrugătoare și aducătoare de pagube.

Nu se știe exact de ce se respectă Circovii de iarnă, pentru că nu este o sărbătoare recunoscută de biserică, însă oamenii țin cont de mai multe tradiții pentru a se feri de ghinion și de accidente neplăcute sau distrugeri.

Despre Sfântul Antonie se spune că este cel la care oamenii se roagă toți cei care vor să fie feriți de pericole. Despre acesta se spune și că alungă vrăjile și toate relele și trimite pe pământ ploaia, pentru a ne feri de secetă.

Cine nu recunoaște această sărbătoare și nu ține cont de ea pe 18 ianuarie, se spune că se va îmbolnăvi de ciumă. Mai mult, Atanasie dă amețeli, dureri de cap și de stomac tuturor celor care neagă existența lui.

Nu se fac treburi casnice pe 18 ianuarie

Tot în aceste zile în care se sărbătoresc circovii de iarnă, tradiția spune că nu se fac treburi casnice și nici nu se lucrează. Mai mult, femeile împart găini și turte preparate în casă, unse cu unt și presărate cu zahăr, sfințite mai întâi la biserică. În anumite zone ale țării se face și colivă, care se dă de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. În acest fel, se spune că sunt alungate spiritele rele.

În aceste 3 zile se spune că nu trebuie să se ducă gunoiul. Dacă duci gunoiul din casă, odată cu el duci și norocul și atragi ghinionul.

Mai mult, sfinții merg la animale și le întreabă dacă sunt mulțumite de felul în care stăpânii le îngrijesc. Dacă află că nu le merge bine în ogradă, aceștia le vor lua de acolo.

Nu se coase, nu se tricotează și nu se fac treburi casnice în aceste 3 zile. De altfel, femeilor le este interzis să se pieptăne sau să se tundă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top