Connect with us
Crăciunul pe stil vechi în 2021. Când este sărbătorită Nașterea Domnului pe rit vechi

Spiritualitate

Crăciunul pe stil vechi în 2021. Când este sărbătorită Nașterea Domnului pe rit vechi

Crăciunul pe stil vechi în 2021. Când sărbătoresc românii pe stil vechi. Data când este sărbătorită Nașterea Domnului pentru bisericile care funcționează pe rit vechi. Pentru mulți români, Crăciunul a fost pe 25 decembrie, a trecut chiar și Revelionul și deja a început Anul Nou. Există, însă, și români pentru care sărbătoarea Crăciunului va avea loc în luna ianuarie.

Când este Crăciunul pe stil vechi în 2021

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe data de 7 ianuarie 2021, când ceilalți credincioși sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. În noaptea de 7 ianuarie, copiii merg la colindat să anunțe Nașterea Domnului, iar a doua zi de dimineață, pleacă cu Viflaimul.

Calendarul iulian sau pe stil vechi cum mai este cunoscut este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe data de 1 octombrie 1924.

Trebuie să știți că înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor,- de 365 zile, altul, al romanilor, care era de 355 zile. În acest fel, rămânea anual o diferență de zece zile între aceste două sisteme, și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar.

La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a facut o reforma, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.

Pe 1 milion de credincioși pe Stil Vechi

În țara noastră trăiesc peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe de Stil Vechi, cu precădere ruși lipoveni și sârbi. Pentru ei, sărbătorile de iarnă încep pe data de 7 ianuarie. Ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.

Conform tradiției, rușii lipoveni pun pe masa de Crăciun preparate cu haladet, adică o rețetă specială de piftie, lapsa – tăiței fierți în supă de pui, colăcei, ajunel și vareniki care sunt colțunași cu brânză.

 

 

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top