Duminica Tomii este prima duminică după Paște, iar pentru creștin-ortodocșii este o zi extrem de importantă.
Această zi este dedicată Sfântului Apostol Toma și pomenirii celor morți și încheie Săptămâna Luminată.
Duminica Tomii este dedicată apostolului Toma cel necredincios. Spre deosebire de ceilalți apostoli, Toma nu a crezut în învierea lui Iisus Hristos. Acesta a început să creadă acest lucru numai după ce a atins rănile de pe mâinile lui Iisus
În această zi sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.
În timpul slujbei, preotul sfințește colaci și ouă, iar credincioșii le pun pe o apă curgătoare, pentru a fi purtate către sufletele celor plecați dintre noi. După slujbă, preoții sfințesc cimitirele, acolo unde se odihnesc sufletele „blajinilor”. Din acest motiv, această zi mai este numită și „Paștele Blajinilor”.
În Brașov, oamenii se îmbracă în costume populare și merg pe cai împodobiți cu ciucuri și cocarde tricolore. Parada Junilor din Brașov este un moment extrem de apreciat de către localnici și de către turiști.
Duminica Tomii este ziua în care credincioșii își plâng morții la cimitire. Potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.
În această zi de mare sărbătoare, nu se muncește nici în casă, nici în jurul casei. Nu se spală, nu se coase și nici nu se face curat. De asemenea, în această zi nu trebuie să te cerți cu ceilalți și trebuie să dai de pomană și să le aprinzi lumânări celor plecați dintre noi.