Spiritualitate

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roșie la finalul acestei săptămâni

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului și are loc pe 21 noiembrie când se face dezlegare la pește. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Sâmbătă, 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. În tradiția populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Deși nu instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de secolul al VI-lea. Exista astfel o mențiune a ei din sec. al IV-lea, făcută de Sf. Grigorie de Nyssa.

Se pare că data de 21 noiembrie reprezintă data sfințirii unei biserici cu acest hram în 543 (biserica ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului).

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului, marcată în calendar cu o cruce roșie. În ziua de 21 noiembrie, creștinii ortodocși au dezlegare la pește.

Tropar la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Glasul 4

Astăzi înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.

Condac la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Înălţat…

Preacurat Templu al Mântuitorului, Cămara cea de mult preţ şi Fecioara, Sfinţită Vistieria Slavei lui Dumnezeu, astăzi este adusă în Casa Domnului, împreună aducând harul Duhului lui Dumnezeu, pe care o laudă îngerii lui Dumnezeu. Aceasta este Cortul cel Ceresc.

Share
Scris de
Emanuela Ursu