Lăsata secului pentru Postul Crăciunului are loc în data de 14 noiembrie, urmând ca Postul Crăciunului să înceapă pe 15 noiembrie. Aceasta este ultima zi când se poate mânca de dulce. După această dată, se trece la perioada de cumpătare și rugăciune.
Această zi este marcată de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții din popor.
AȘEAZĂ MASA CĂTRE RĂSĂRIT
Orice masă, fie că este vorba de cea de prânz ori de cină, se așează cu fața către răsărit. Taljerele (farfuriile) și tacâmurile trebuie orientate spre răsărit pentru sporirea norocului.
Este bine să ai pe masă o icoană, deoarece această rânduială are un aspect sacru.
PUNE O FAȚĂ DE MASĂ ALBĂ
Albul semnifică puritatea și ne pregătește de venirea pe lume a Pruncului Sfânt. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se strânge împreună. În mijlocul mesei se pune pâine și sare, spune tradiția.
PRIMUL ALIMENT PE CARE TREBUIE SĂ ÎL GUȘTI ESTE PÂINEA
Înmoaie pâinea în sare dacă iei cina. Acest obicei simbolizează ospitalitatea populară și este făcut în special de către cei care vor ca pragul casei lor să fie trecut de persoane nobile, curate la suflet, iubitoare.
PLĂCINTELE CU BRÂNZĂ, NELIPSITE
Cu o zi înainte de începerea Postului, adică pe 14 noiembrie, gospodinele trebuie să așeze pe masă plăcinte cu brânză și ciorbe cu carne ori delicatese cu mere și dovleac.
UNGE FERESTRELE CASEI CU USTUROI
Gospodarii adevărați, mai ales cei de la sate, ung ferestrele, pragul și ușile casei cu usturoi. Astfel sunt îndepărtate spiritele rele și energiile negative ori blestemele.
BĂTUTUL PERNELOR, UN RITUAL DE ATRAGERE A URSITULUI
Fetele bătrâne ori necăsătorite sunt „bătute” cu pernele pentru a atrage ursitul. Se spune că bătutul pernelor îmblânzește soarta, care le va aduce pețitori în prag.
NU DA NICIUN OBIECT CU ÎMPRUMUT
Persoanele care dau cu împrumut obiecte din casă vor atrage necazurile asupra familiei și a comunității în care locuiesc. Sătenii spun că acest obicei înmulțește lupii, care, coborând la stână, amenință oile și ciobanii.
MĂNÂNCĂ ACESTE ALIMENTE PENTRU SPOR ȘI VOIE BUNĂ
La micul dejun se consumă ouă de puică. De asemenea, ciorbă de pește simbolizează belșug și sănătate, iar plăcintele cu fructe și legume reînnoiesc sufletele.
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului.
Că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.
Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.
Citește și: Arsenie Boca, despre Postul Crăciunului. Toți credincioșii trebuie să citească asta
Acest articol a fost actualizat la: 13 noiembrie 2017 17:58