Connect with us
Lăsat secului. Când are loc sărbătoarea de lăsatul secului în acest an

Spiritualitate

Lăsatul secului. Când are loc sărbătoarea de lăsatul secului în acest an

Lăsat secului se sărbătorește în acest an pe data de 13 noiembrie. Sărbătoarea aceasta este foarte importantă pentru credincioșii ortodocși care se pregătesc să intre cu evlavie în Postul Nașterii Domnului. Conform rânduielilor bisericești, se lasă de sec pe 14 noiembrie, dar dacă pică în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte.

Ce înseamnă lăsatul secului

Lăsatul Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care se mai poate manca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă. Este vorba despre Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și Postul Adormirii Maicii Domnului.

Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare. Astfel, primul Lăsatul Secului este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, iar celălalt este pentru ouă, pește și lactate și se ține în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Lăsatul sau Lăsata secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie, și marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea Postului Crăciunului.

Conform tradiției stabilite cu timpul în Biserica Ortodoxă, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

În perioada 15-24 decembrie, creștinii ortodocși se abțin de la a mânca brânză, ouă, carne și derivate din acestea. În timpul acestui post, care ține 40 de zile, au loc dezlegări la pește.

Când se face dezlegare la pește în Postul Crăciunului

Zilele din 2020, în care avem dezlegare la pește sunt:

21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului;

23 noiembrie – Sfântul cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii;

24 noiembrie – Duminica a 30-a după Rusalii;

25 noiembrie – Sfânta Mare Mucenică Ecaterina, Sfântul Mare Mucenic Mercurie

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României;

1 decembrie – duminica a 15-a după Rusalii;

3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani;

5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul;

6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei;

7 decembrie – Sfânta Mucenică Filofteia de la Curtea de Argeş;

8 decembrie – Duminica a 27-a după Rusalii;

12 decembrie – Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Sfântul Mucenic Sinet, Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;

14 decembrie – Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie;

15 decembrie – Duminica a 28-a după Rusalii.

Dezlegare la pește se va face și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă acestea cad marți sau joi, mai ales dacă atunci este hramul bisericii.

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top