Lucrurile în România se complică de la o zi la alta. Pandemia încă reprezintă o amenințare pentru oameni, drept dovadă stând cele peste 2000 de cazuri identificate zilnic la nivelul țării noastre. Numărul de infectări se menține pe un trend ascendent de ceva timp și situația scapă de sub control, mai ales după începerea școlilor și reluarea altor activități. În acest context, autoritățile au stabilit mai multe măsuri prin care să controleze această explozie de cazuri. De aceste noi reguli au fost afectați și creștinii care urmau să meargă la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași.
În contextul exploziei de cazuri de infectare cu noul virus, autoritățile au decis ca pelerinajul de Sfânta Parascheva de anul acesta să se desfășoare doar în prezența celor care locuiesc sau au reședința în Iași. Dacă până acum erau așteptate la pelerinaj sute de mii de persoane din toate colțurile lumii, anul acesta, procesul va fi unul inedit din cauza pandemiei care a lovit, printre altele, și țara noastră.
Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că va fi interzis accesul românilor care nu locuiesc în Iași, tocmai pentru a preveni infectarea cu Covid-19 a acestora. El susține că nu gestul de a participa la pelerinaj este cel mai riscant, ci drumul până la Iași, transportul credincioșilor între județe, care implică un risc destul de mare, având în vedere că mulți se deplasează în grupuri mari, organizate, cu autocarul.
„Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință, fără pelerini din alte localități. Acest lucru e extrem de necesar, riscul major nu e numai participarea la fața locului, riscul e pe durata transportului, sau înapoi acasă. Dacă se stă în autocar ore e suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toți infectați acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat, sper că populația ne înțelege, sărbătorile se fac doar că participanții vor fi doar cei care au domiciliu sau reședință acolo unde se desfășoară activitatea respectivă.”, a explicat Arafat.
În acest context, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, le-a transmis oamenilor să folosească timpul rămas pentru rugăciune, pentru post și gânduri bune, cu speranța că anul viitor situația va fi una mai bună. Primarul din Iași, Mihai Chirica, a cerut Minitersului de Interne să oprească convoaiele de pelerini care se pregăteau să ajungă la Iași.
Pelerinajul de Sfânta Parascheva se va desfășura la aceeași dată stabilită, 8-15 octombrie, cu respectarea mai multor măsuri de igienă precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor, distanțarea socială, pentru a preveni o tragedie și a organiza o sărbătorire în mod sigur. Vor fi așezate la pelerinaj doar 500 de scaune.