Spiritualitate

Mare sărbătoare mâine în Calendarul Ortodox. Este amintită o mare sfântă, a cărei nume este purtat de mii de românce

Mare sărbătoare mâine în Calendarul Ortodox. Pe 29 octombrie, în fiecare an, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Anastasia. Această sfântă a trait în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). A rămas orfană de ambii părinți la vârsta de trei ani și Sfânta Anastasia s-a făcut vestita printre creștini datorită frumuseții duhovnicești, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox

În fiecare an, pe data de 29 octombrie, creștinii ortodocși o pomenesc pe Sfânta Muceniță Anastasia. După ce a rămas orfană de ambii părinți, a fost luată spre creștere de stareța unei mănăstiri de lângă Roma, care se numea Sofia.

Sfânta Anastasia s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovnicești, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Calendar ortodox 28 octombrie 2020

Auzind de frumusețea ei, guvernatorul păgân Probus a trimis soldați la mănăstirea în care aceasta viețuia, ca să o aducă pe Anastasia înaintea lui.

Zis și făcut. Adusă înaintea guvernatorului, Sfânta Anastasia și-a declarat credința în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească, pentru că își dorea să o ia de soție, după care, văzând că nu există șanse, a trecut la fel de fel de amenințări.

„Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci si de sute de ori, de este cu putință.”, a spus Anastasia.

Numele Anastasia înseamnă Înviere

Anastasia îşi are originile în limba greacă “athanasios” – „nemuritor”, „înviere”, „cea care învie din moarte”. În România, mii de femei poartă acest nume, sărbătorit în fiecare an, pe data de 29 octombrie.

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana
Glasul 4
Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-10-28T15:54:51+02:00 15:54

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More