Connect with us
Mosii de vara 2019: ce nu trebuie sa faci in aceasta zi

Spiritualitate

Mosii de vara 2019: ce nu trebuie sa faci in aceasta zi

Mosii de vara sunt sambata, 18 iunie si reprezinta ziua in care ii pomenim pe toti cei trecuti in nefiinta. In aceasta sambata se merge la biserica cu coliva, colaci si lumanari si se dau pomelnice la morti, pentru toti ai casei care nu mai sunt printre noi. Este datoria fiecarui crestin sa isi pomeneasca toti mortii, pentru ca acestia sa se odihneasca in pace si sa aiba parte de mila Domnului Iisus Hristos.

Exista o multime de superstitii, traditii si obiceiuri populare pe care crestinii din toate colturile tarii le tin in aceasta sambata. In majoritatea zonelor preotii trec pe la morminte sa citeasca rugaciuni si pomelnice, asa ca acestea trebuie curatate si aranjate frumos cu o zi inainte. In ziua mosilor de vara nu mai ai voie sa cureti niciun loc din cimitir.

Moșii de vară 2019 – Ferească Dumnezeu să faci asta

Citeste: Moșii de vară 2019. Ce NU ai voie să faci. Tradiții și superstiții

In aceasta zi femeile nu au voie sa toarca. In popor se considera ca femeile care torc si dau de pomana colaci, pentru ca acestia se vor intoarce si nu vor mai fi primiti. Gunoiul din casa sau laturile ramase de la animale nu se arunca deoarece, conform credintelor populare, ele pot ajunge in gura mortilor de afara si acestia se vor razbuna. Tot din acest motiv astazi nu se matura si nu se scutura.

Majoritatea crestinilor dau de pomana ceapa si usturoi verde, in speranta ca le va merge bine tot anul si vor avea rod bogat la camp. Sunt interzise muncile campului, dar si munca in gospodarie. Mortii trebuie sa primeasca apa de pomana, pentru a nu inseta pe lumea celalalta. Cei ce scot apa din fantani la Mosii de vara trebuie sa arunce cate un banut in fantana, de sufletul celor morti. In acest fel si ei vor avea parte de acea apa, iar cel ce o bea va avea spor in casa si noroc.

Toate aceste traditii, unele mai mult sau mai putin ciudate, inca se pastreaza in satele indepartate din Romania, insa in orase ele s-au pierdut.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top