Moșii de vară se apropie cu pași repezi. În acest an, sărbătoarea dedicată celor care nu mai sunt printre noi este prăznuită în data de 6 iunie. Există numeroase tradiții și obiceiuri importante legate de această zi sfântă. Românii țin cu sfințenie toate obiceiurile din străbuni care au legătură cu Moșii de vară, aceasta fiind o zi în care ne amintim de cei dragi care au pelcat la ceruri.
În majoritatea zonelor din țară oamenii merg cu colivă și lumânări la biserică de Moșii de vară. Preoții trec pe la morminte să citească pomelnicele și să îi amintească pe toți cei trecuți în neființă. Tradiția spune că printre alimentele pe care trebuie să le dăm de pomană se numără și mâncărurile calde, pentru ca aburul care se ridică din acestea să ajungă la cei dragi care s-au stins.
Este interzis în această zi torsul. Din bătrâni se spune că femeile care torc și dau colaci de pomană în această zi vor fi urmărite de ghinion, iar colacii nu vor fi primiți, ci vor fi întorși înapoi. Nici treburile casnice nu trebuie făcute astăzi, în special spălatul rufelor și treburile câmpului.
Astăzi nu se aruncă gunoiul din casă sau cel de la animale. Tradiția spune că acesta ar putea ajunge la morți, care se vor răzbuna pe cei vii care fac asta. Acestea sunt tradiții străvechi care se mai respectă doar în anumite zone din mediul rural, iar acum multora li se par extrem de ciudate.
Majoritatea creștinilor dau de pomană ceapa și usturoi verde, în speranța că le va merge bine tot anul și vor avea rod bogat la câmp. Sunt interzise muncile câmpului, dar si munca în gospodarie. Morții trebuie să primească apă de pomană, pentru a nu înseta pe lumea celalaltă. Cei ce scot apa din fântâni la Moșii de vară trebuie să arunce câte un bănut în fântână, de sufletul celor morți. In acest fel și ei vor avea parte de acea apă, iar cel ce o bea va avea spor în casă și noroc.
Acest articol a fost actualizat la: 3 iunie 2020 17:14