Spiritualitate

Noile reguli în biserică! Ce trebuie să respecte credincioșii cu sfințenie

Odată cu noul val de relaxări care curpinde și redeschiderea lăcașelor de cult, credincioșii sunt obligați să respecte anumite reguli în biserică. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a explicat într-un interviu că toate regulile impuse de BOR derivă de fapt din măsurile recomandate de autorități și sunt niște reguli firești.

Noile reguli în biserică! Ce trebuie să respecte credincioșii cu sfințenie

Patriarhia Română a impus o serie de reguli stricte pentru credincioșii care vor să treacă pragul bisericilor în această perioadă. Persoanele care vor să se spovedească au nevoie de o programare în prealabil, iar credincioșii care tușesc sau cărora le curge nasul nu au voie să intre în lăcașurile de cult.

Cei care vor să se împărtășească vor primi sfântă împărtășanie invidiual, la un scurt interval distanță de persoana dinainte. Distanțarea socială este de asemenea foarte importantă, între cei prezenți în biserică fiind în mod obligatoriu un spațiu de 2 metri.

Totodată, purtarea măștilor de protecție este obligatorie, iar toți cei care intră în biserică trebuie să aibă la dispoziție dezinfectant de mâini.

„Sunt reguli fireșți, reguli care au în centru responsabilitatea față de celălalt. A reveni în biserică nu înseamnă a reveni ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic în aceste luni de zile.

Păstrarea distanței de aproximativ 2 metri în interiorul bisericii, păstrarea distanței de 1,5 m în exterior, purtarea măștilor în incinta bisericii, dezinfectarea, sunt deja lucruri banalizate, dar repetarea lor contează.

Această scădere a gradului de atenție poate periclita foarte mult. Ar fi mare păcat ca după atât de multe luni de abstinență, din mai multe puncta de vedere, să pierdem ceea ce am câștigat.

Nimeni nu se spovedește în grup. E ușor să-l contactezi pe preotul tău duhovnic, să rămâi după slujbă să discuți cu el, să-ți faci programare într-una din zilele de peste săptămână.

Spovedania se face în interiorul bisericii, în mod ideal cu biserica goală, pentru că este vorba de o intimidate a actului duhovniciei, și la o distanță de 2 metri cu purtarea măștii, atât de către preot cât și de credincios.

Împărtășania se derulează ca act liturgic esențial și acum. Cei care s-au pregătit pentru asta rămân după slujbă împărtășindu-se pe rând, la un anumit scurt interval, ceea ce noi numim împărtășanie individuală.

În Biserica vor intră exact atâția oameni cât permite distanța care trebuie păstrată și suprafața. Restul vor participa la Sfânta Liturghie din pridvorul bisericii sau din curte. Aproape toate curțile bisericilor sunt marcate foarte ordonat. Bisericile din România au fost exemplare în păstrarea ordinii în spațiile lor”, a declarat Vasile Bănescu la Digi24.

În teorie aceste reguli ar trebui aplicate, însă în practică lucrurile nu stau așa peste tot. De exemplu, în weekendul trecut mii de oameni au participat la o slujbă de pomenire a preotului Iustin Pârvu, în județul Neamț. Nu a existat distanțare socială, măști de protecție, dezinfectanți, circuite sau alte măsuri de siguranță.

Sluba pomenire preot Iustin Pârvu. sursa foto: adevarul.ro

Share
Scris de
Cristina Bosioc