Dragobetele este una dintre cele mai importante sărbători ale acestei luni. Dacă pe 14 februarie am sărbătorit Valentines’s Day, pe 24 februarie celebrăm iubirea în stil românesc. Dragobetele este despre iubire, despre timp cu persoana iubită, cadouri și cele mai frumoase urări de iubire, dar și despre o mulțime de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în această zi specială.
Dragobetele este o sărbătoare românească, de care se mai ține cont și acum. Toți îndrăgostiții celebrează dragostea lor în ziua de 24 februarie, Dragobete fiind simbolul suprem al dragostei autohtone. Acesta era fiul Babei Dochia și se mai numea și “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”.
În unele sate, tinerii obișnuiesc să se adune în cete, ca pe vremuri, după care merg să culeagă flori din pădure. Ei fac buchete, pe care apoi le oferă fetelor pe care le plac și le iubesc, drept cadou de Dragobete. De aici a rămas și obiceiul de a oferi flori în această zi.
De Dragobete, tradiția spunea că băieții trebuie să le fugărească pe cele de care le place. Dacă și ele aveau aceleași sentimente pentru ei, se lăsau prinse ușor. Ei se sărutau, sărutul fiind considerat echivalent al logodnei si al începutului iubirii intre cei doi. Spre seară, cei doi anunțau familiile că s-au logodit, după care se dădea veste în sat.
În unele sate, oamenii își tratează în mod special animalele, mai ales păsările. Se spune că, în această zi, păsările își aleg perechea pe viață și se unesc, pentru a-și construi cuiburile. Tot în această zi se spune că vom afla cum va fi primăvara. Dacă este frig, ninge, iar vremea este mohorâtă de Dragobete, la fel va fi toată primăvara.
În anumite sate din țara noastră, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli. Femeile topesc apa rămasă de la zăpadă, cu care se spală în zilele de mare sărbătoare.
În ziua de Dragobete nu se fac munci grele. Din acest motiv, românii evită să muncească prin ogrăzi sau la câmp de teamă că „vor ciricăi toată viața”. Se spune că până la apusul soarelui nu ai voie să coşi, speli sau să calci. În schimb, este bine să facem curățenie în casă, pentru a-l primi pe Dragobete așa cum se cuvine.
Acest articol a fost actualizat la: 23 februarie 2021 14:51