Sfânta Maria Mică este una dintre cele mai importante sărbători și prima din anul bisericesc, început la data de 1 septembrie. Chiar dacă în Sfânta Scriptură nu se arată clar vreo dată a nașterii Maicii Domnului, există mai multe scrieri care datează din jurul anului 140 d.H care vorbește despre acest eveniment și oferă o datare aproximativă. Este vorba despre Protoevanghelia lui Iacov. Această mare sărbătoare aduce cu ea și o mulțime de obiceiuri și tradiții, pe care oamenii le respectă cu sfințenie pentru a le merge bine tot restul anului.
Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor. În plus, Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.
Mai mult, în orice casă trebuie să fie o candelă aprinsă toată ziua, pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria. Fiind o zi de sărbătoare, nu se muncește, nu se spală și este bine să dai de pomană ceva pentru sufletul celor decedați, în special struguri și prune, pentru ca acestora să li se ierte păcate și să guste din roadele toamnei. Totodată, astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni și să te împaci cu orice persoană ai avut o relație dificilă până acum, deoarece probleme dintre voi vor dispărea cu ajutorul Sfintei Maria.
În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos, iar Fecioara le va asculta rugăciunile și va trimite asupralor harul și ajutorul ei.
În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică. Tot acum, păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde, insectele se ascund în pământ și începe să se instaleze frigul iernii. Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, de unde și expresia “O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria!”.
Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea.
Acest site foloseste cookies.
Read More