Connect with us
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu e bine să faci pe 14 octombrie

Spiritualitate

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva. Ce nu e bine să faci pe 14 octombrie

Pe 14 octombrie, credincioșii din toată țara o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, „îndreptătoarea judecătorilor nedrepţi”, „ajutătoarea celor sărmani, bolnavi, fără ajutor”. Românii tratează această zi cu mare importanță și, până anul acesta, obișnuiau să meargă la moaștele acesteia. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, pelerinajul nu va mai avea loc pentru toată lumea, ci decât pentru cei din Iași. Românii țin cont de mai multe obiceiuri și tradiții în această zi, pentru a se asigura că le va merge bine tot restul anului.

Ce nu e bine să faci de Sfânta Parascheva

De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri populare, de care oamenii țin cont cu sfințenie. E interzis să faci treburi în gospodărie de Sfânta Parascheva. Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie. Bărbații nu au voie deloc să muncească. În caz contrar, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă și va fi distrusă.

Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea, vei avea probleme de sănătate constant precum dureri de cap, de ochi sau chiar poți orbi, așa cum spune tradiția. De altfel, femeile nemăritate care încalcă aceste reguli vor rămâne singure. Înainte, tinerele țineau cont de acest obicei pentru a-și găsi alesul, iar bătrânii pentru a avea parte de belșug.

Tot de Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă, în special must și vin nou. În plus, se fac pomeni pentru cei care au murit fără lumânare. Nu e bine să se împartă și chiar sunt de evitat nucile, castraveții și pepenele roșu. Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci, pentru că Sfânta Parascheva va vedea aceste fapte bune și va face ca sarcina să decurgă bine și nașterea să decurgă așa cum trebuie.

Ce se întâmplă de Sfânta Parascheva

În ziua de 14 octombrie se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor, care spune cum va fi vremea până la sfârșitul anului. Dacă oile dorm împreună, înghesuite în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă și friguroasă, cu nămeți mari. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă, fără zăpadă și soarele va fi prezent pe cer mai mereu.

De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături. În plus, ea apare în visele celor bolnavi și le spune ce leacuri trebuie să folosească pentru a se vindeca. Mai mult, ea îi atingea în trecut cu toiagul pe aceștia și îi vindecă de orice boală. Se spune că chipul ei apărea în ape, lacuri, fântâni, iar apa respectivă devenea tămăduitoare.

Oamenii se roagă pentru sănătate, liniște sufletească și înțelegere în familie. Având în vedere că pelerinajul la moaștele sfintei este permis anul acesta doar celor din Iași, restul credincioșilor vor merge la biserică, unde se vor ruga cu evlavie la Sfânta ocrotitoare. Iată ce rugăciune poți rosti în această zi.

Rugăciune Sfânta Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top