Connect with us
Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc

Spiritualitate

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc

Data de 20 iulie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar cu cruce roșie, fiind rememorat un mare sfânt. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântul Proroc Ilie, cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi obiceiuri. Românii le respectă cu credință și țin cont de ce trebuie să facă pentru a le merge bine tot restul anului.

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc

Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Sfântul Ilie s-a căit și i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și, dăruindu-i un car tras de cai albi cu care să-și îndeplinească misiunea, l-a făcut puternic și biruitor în faţa acestora. Astfel, când tună şi fulgeră, Sfantul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor unde s-ar afla un demon, pe care Ilie vine să-l distrugă. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, alungând canicula şi seceta de pe ogoare şi răcorind pământul. De asemenea, poate arunca grindină sau provoca fulgere, tunete și prăpăd asupra grădinilor celor care lucrează și nu sărbătoresc corect această zi.

Tradiții

De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate. Tot tradiţia spune că nu era voie să se consume mere și nuci până la 20 iulie.

Tot atunci, oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemărginite ale Crucii Sfinte în lupta cu diavolul.

În ajunul zilei când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură. Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top