Connect with us
Preoții au dezvăluit ce e bine și ce nu este bine să faci de Paștele Blajinilor 2020

Spiritualitate

Paștele Blajinilor 2020. Preoții au dezvăluit ce e bine și ce nu este bine să faci

Paștele Blajinilor este o sărbătoare dedicată celor decedați, care are loc în ziua de luni de după Duminica Tomii. Paștele Blajinilor 2020 pică pe 16 aprilie.

În multe zone rurale, dar și în orașe, oamenii se duc la cimitire, dar cea mai mare amploare a acestei serbări este în Republica Moldova, unde această zi este liberă.

În România comunistă, lunea fiind zi de muncă, a apărut obiceiul de a-i pomeni pe cei răposați în Duminica Tomii. Acest lucru contravenea tradițiilor ortodoxe, conform cărora pomenirea morților nu se oficiază în Săptămâna Luminată.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Paștele Blajinilor 2020

Această zi este una plină de tradiții și obiceiuri din popor.

De Paștele Blajinilor se împart ouă roșii celor necăjiți, mai ales dacă sunt copii. Totodată, în unele zone din România mai există obiceiul de a se da bănuți de argint. Totodată, este bine să dai de pomană în această zi, dacă ai avut un deces în familie.

În această zi, nu sunt pomeniți doar cei care au trecut în neființă, ci și cei aflați în viață și cei neștiuți. Se pot întocmi și pomelnice personalizate: preotul se roagă în tăcere pentru cei aflați pe listă binecuvântându-i.

Ce nu este bine să se facă de Paștele Blajinilor

Preoții spun că oamenii care iau parte la această zi și se duc să facă pomeni la cimitir ar trebui să aibă un comportament smerit și să nu facă exces. Fețele bisericești le recomandă oamenilor să nu întindă mese copioase în cimitire, să facă gălăgie sau să se comporte ostentativ.

Preoții mai spun că oamenii ar trebui să se îmbrace simplu în această zi și să dea de pomană celor aflați în nevoie.

De asemenea, pomenile ar trebui să fie simple și să nu se dea lucruri scumpe.

„Este bine ca să se dea de pomană celor străini şi celor care au nevoie. Persoane care duc lipsă de lucruri strict necesare şi cu alte cuvinte se spune că pomana se face cu cel care nu are, nu cu acel care are. Pentru a fi primit de Domnul”, a declarat parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Sergiu Curnic, conform publika.md.

De Paștele Blajinilor nu este bine să coci sau să speli haine. Se spune că nu este bine nici să bați covoare, pentru că zgomotul făcut poate să îi sperie pe blajini, care se întorc de pe lumea cealaltă în această zi specială pentru a se ruga pentru cei dragi rămași în viață,

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top