Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de Duminica Tomii, la o săptămână după sărbătorile pascale. În 2017, această sărbătoare pică pe 24 aprilie.
În multe zone rurale, dar și în orașe, oamenii se duc la cimitire, dar cea mai mare amploare a acestei serbări este în Republica Moldova, unde această zi este liberă.
În România comunistă, lunea fiind zi de muncă, a apărut obiceiul de a-i pomeni pe cei răposați în Duminica Tomii. Acest lucru contravenea tradițiilor ortodoxe, conform cărora pomenirea morților nu se oficiază în Săptămâna Luminată.
Această zi este una plină de tradiții și obiceiuri din popor.
De Paștele Blajinilor se împart ouă roșii celor necăjiți, mai ales dacă sunt copii. Totodată, în unele zone din România mai există obiceiul de a se da bănuți de argint. Totodată, este bine să dai de pomană în această zi, dacă ai avut un deces în familie.
În această zi, nu sunt pomeniți doar cei care au trecut în neființă, ci și cei aflați în viață și cei neștiuți. Se pot întocmi și pomelnice personalizate: preotul se roagă în tăcere pentru cei aflați pe listă binecuvântându-i.
Este interzis să speli haine sau să coci. Nu este bine să bați covoare, pentru că se crede că zgomotul sperie sufletele celor blajini, care se întorc din lumea cealaltă în această zi, pentru a se ruga pentru cei vii.
Nu este bine să-i vorbești de rău pe cei care nu mai sunt printre noi, chiar dacă ai avut neînțelegeri cu aceștia pe parcursul vieții. Se spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor pot face necazuri în casele celor care nu îi respectă.