Connect with us
Postul Crăciunului. 5 lucruri interzise până pe 24 decembrie

Spiritualitate

Postul Crăciunului. 5 lucruri interzise până pe 24 decembrie

Crăciunul se apropie cu pași repezi, însă până atunci credincioșii ortodocși trebuie să respecte  tradiția și să nu facă aceste lucruri în post. Se spune că aduc mare ghinion și anul care va veni nu va fi unul prea bogat pentru cei care face aceste lucruri în Postul Crăciunului.

Nu fă asta în Postul Crăciunului! Aduce mare ghinion

Credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului, aceasta fiind o perioadă importantă de curățire atât a sufletului cât și a trupului. Pe lângă faptul că mâncarea consumată nu trebuie să fie de dulce, sunt și alte lucruri pe care românii este bine să le evite în această scurtă perioadă.

1.Se evită complet peștele! Din pricina vremurilor în care trăim, mulți români nu mai reușesc să țină tot postul, ca pe vremuri, așa că apelează la diferite trucuri. Spre exemplu, mulți evită doar produsele din carne și aleg să le înlocuiască cu pește. Tradiția din bătrâni spune că peștele nu ar trebui să fie consumat deloc în post, decât în zilele de dezlegare. Unii ar spune că este chiar mai păcat să mănânci pește decât carne într-o zi din postul Crăciunului. Așadar, dacă nu poți ține post mănâncă normal, dar evită peștele.

2.Consumul de alcool este interzis. Din bătrâni se spune că cei care se îmbată în postul Crăciunului vor avea parte numai de necazuri în anul care vine. Se poate consuma un pahar de vin în zilele de dezlegare, însă excesul nu este văzut cu ochi buni în această perioadă.

3.Nunțile sunt interzise în acest post.În perioada de post creștinii sunt îndemnați să renunțe la petreceri și distracție, iar aici sunt incluse și nunțile și chiar botezurile cu mare fast.

4.Fumatul nu este permis. Acest obicei nu este văzut cu ochi buni de biserica ortodoxă, însă păcatul este cu atât mai mare cu cât oamenii aleg să continue acest viciu și în timpul postului. „Când stai în fața unei sfinte icoane să te rogi, încearcă să fumezi și vezi dacă te simți firesc”, spunea Ilarion Argatu, unul dintre cei mai mari duhovnici români.

5.Postul fără rugăciune nu are nicio valoare. În vremurile noastre suntem tentați să ne axăm mai mult pe latura materială și să uităm de partea spirituală. Nimic mai greșit! Postul Crăciunului ținut fără rugăciune este echivalentul unei diete de slăbit, car enu ar enicio legătură cu credința ortodoxă. Doar prin rugăciune cu multă evlavie ne putem apropia de Dumnezeu în această perioadă premergătoare Nașterii Domnului.

„A ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre și a-I implora ajutorul. Rugăciunea devine familiară și ușor de făcut atunci când este zilnică, puterea obișnuinței îi dă ușurință. Cu deosebire și mare bucurie trebuie să-I transmitem gândul nostru pios Părintelui Ceresc în postul dinaintea nașterii fiului său sfânt, Mântuitorul Iisus Hristos”, spunea marele duhovnic și sfânt al românilor,  Arsenie Boca.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top