Reguli noi pentru preoți în acest an. Cum vor face vizite enoriașilor

21.12.2020
Reguli noi pentru preoți în acest an. Cum vor face vizite enoriașilor

Luni, 21 decembrie 2020, au fost stabilit reguli noi pentru oreți în acest an. După cum știm tradiția spune că în fiecare an, în perioada Crăciunului, slujitorii Domnului trec pe la casele enoriașilor cu Ajunul, pentru a da binecuvântări și pentru a vorbi cu cei suferinzi și bolnavi. Anul acesta regulie impuse restricționează întâlnirile dintre preoți și credincioși. Iată în ce condiții pot, totuși, să meargă preoții pe la casele oamenilor.

Instituția Prefectului Municipiul București a stabilit noi reguli pentru preoți în Ajun de Crăciun

Astăzi a avut loc o ședință la care au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București, în cadrul căreia au fost discutate măsurile pe care sunt nevoiți să le respecte preoții în preajma sărbătorilor.

Preoților li s-a recomandat să păstreze distanța atunci când îi vizitează pe credincioși și să nu intre în casele lor decât la insistențele acestora. Totodată ei au fost îndemnați să facă vizite la casele credincioșilor numai dacă consideră de cuviință, iar daă se simt în pericol ei au tot dreptul să refuze efectuarea acestor vizite.

„Oportunitatea ședinței s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul. În cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureștilor  a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale”, se arată într-un comunicat de presă.

Clericii care vor să meargă la casele enoriașilor cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

  • se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.
  • opțiunea va fi transmisă  protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.
  • întrucât aceste vizite  sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi  făcute  doar de preotul de parohie/sector pastoral.
  • în desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele  sanitare  impuse de autorități: clericii și cântăreții  vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta  distanța de 1,5 m.
  • nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora.