Connect with us
Vinerea Mare la creștini ortodocși: ce nu ai voie să faci

Știri

Vinerea Mare la creștinii ortodocși: ce nu ai voie să faci

Anul acesta Paștele ortodox va fi pe 19 aprilie. Vinerea Mare la creștinii ortodocși vine cu tradiții și interdicții.

Vinerea Mare la creștini ortodocși: ce nu ai voie să faci

În timpul Săptămânii Sfinte, creștinii ortodocși comemorează Patimile și Moartea Domnului pentru ca în ziua de Paște să sărbătoarească Învierea Domnului.

Cele 3 zile sfinte care precedă marea sărbătoare sunt: Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii și așteptării. În această zi ne amintim de moartea lui Iisus și punerea Sa în mormânt.

Vinerea Mare numită și Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus Hristos era răstignit și murea pe cruce. Această zi vine cu o serie de interdicții creștine, dar obiceiurile pot diferi ușor de la zonă la alta. Cele mai multe persoane respectă aceste obiceiuri sau interdicții sperând că vor fi ferite de rele și vor avea parte de noroc sau daruri în restul anului.

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Patimilor:

  1. În această zi este interzis să muncești. Se spune că orice vei munci în această zi nu va ieși bine și astfel vei avea un an lipsit de oprtunități. Așadar, nu este permis să speli, coși, gătești sau orice alt tip de treabă. Dacă vei face ceva, Sfânta Vineri se va supăra pe tine.
  2. Nu este bine să vopsești ouălele în ziua de Vinerea Mare. Cel mai bine este să le vopsești ori în Joia Mare, ori iîn Sâmbăta Mare.
  3. De asemenea, nu trebuie să sacrifici animale sau păsări în această zi.
  4. Tot în această zi este interzis consumul de urzici deoarece Domnul a fost bătut cu urzici. Nu este bine nici oțet să consumi deoarece oțet i S-a dat lui Iisus să bea când I-a fost sete. În loc de apă, I S-au udat buzele cu un burete îmbibat în oțet.
  5. Nu este bine nici să te tunzi în Vinerea Mare. Tradiția spune că oamenii care vor respecta aceste tradiții vor scăpa de pericole și de boli.

Un alt lucru recomandat este să ții post negru. Nu ai voie să bei apă sau să mănânci vreun tip de mâncare pentru a avea spor și sănătate. Vinerea Patimilor este o zi de post si rugăciune pentru iertarea păcatelor săvârșite în timpul anului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top