Sambata Mare este o zi de mare tristețe căci Mântuitorul Iisus Hristos este în mormânt, dar și o zi de bucurie, în care ne păstrăm în suflet speranța că Fiul Lui Dumnezeu va învia și ne va mântui de păcate. Sfânta Scriptură spune că în această zi Iisus s-a pogorât în iad și a chemat neamul omenesc la viața veșnică.
Aceasta este ziua sfântă în care la Ierusalim se aprinde singură flacăra învierii, Sfânta Lumină coborându-se din cer și aprinzând speranța în sufletele creștinilor adunați în Biserica Sfântului Mormânt. Pe toată durata slujbei în biserică nu se află nicio lumânare și nicio candelă aprinsă, iar priveliștea este una măreață, care lasă fără suflare pe toți cei prezenți la marele eveniment.
Sambata Mare, in ajunul invierii, femeile fac ultimile pregatiri pentru masa pascala. Mielul sacrificat se pregateste pentru ciorba, friptura si drob, se vopsesc ouale si se pregateste cosul pentru mersul la biserica, in care se pun cozonaci, oua, pasca, sare, usturoi, vin, etc.
Dupa ce au participat la slujba de inviere si au cantat in cor „Hristos a inviat”, credinciosii iau pasca sfinita si se indreapta cu lumanarile aprinse spre casa, unde pot savura mancarurile pregatite din timpul zilei.
Acest articol a fost actualizat la: 26 aprilie 2019 22:40