În calendarul ortodox ziua de Sânziene este prăznuită pe 24 iunie, în fiecare an. În această zi se spune că cerurile se deschid și plantele au proprietăți miraculoase. Este o zi de mare sărbătoare pentru români, o zi plină de tradiții și obiceiuri importante, care sunt ținute cu sfințenie din bătrâni, în special în zonele rurale.
Potrivit legendelor din bătrâni, Sânzienele sunt fete extrem de frumoase, ce trăiesc prin păduri și câmpii. În noaptea de Sânziene, acestea se prin în horă, iar dansul lor conferă plantelor proprietăți miraculoase, de vindecare a bolilor oamenilor. Tocmai din acest motiv, femeile merg la strâns de plante pentru leac abia după această sărbătoare.
Totodată, Sânzienele au puterea de a da rod câmpului, femeilor căsătorite și animalelor, apărând totodată semănăturile de grindină. Această sărbătoare este asociată Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, dar de fapt Sanzienele fac parte dintr-un stravechi cult solar.
Există numeroase tradiții și obiceiuri în această zi, care se mai păstrează mai ales în zonele rurale îndepărtate. Iată câteva dintre acestea:
Sânzienele sunt zâne bune, care însă îi pot pedepsi crunt pe cei care nu sărbătoresc această zi dedicată lor. Se spune că cei care fac muncile câmpuluis au treabă în gospodărie în această zi, vor fi bătuți de ghinion. Sânzienele pot aduce grindină, ploi și vijelii mari în zonele înc are se muncește de ziua lor.
Tradiția mai spune că astăzi fetele mari merg să culeagă flori de sânziene de pe câmp, din care vor împleti cununi pe care le aruncă peste casă. Dacă Sânzienele sunt bune și coronițele se vor prinde de horn sau îl vor atinge, atunci fetele se vor cununa în cel mai scurt timp.
Băieții din sat se adună la un loc și străbat fiecare casă, purtând flori de sânziene la pălării. Doar așa personajele cu puteri supranaturale vor fi fericite și vor aduce belșugul în fiecare gospodărie.
Obiceiul străvechi mai spune că plantele medicinale care sunt culese astăzi au puteri miraculoase și îi pot vindeca pe bolnavi. Deseori, asupra acestor plante se spun snumtie rugăciune și descântece de la femeile bătrâne din fiecare sat. Puterile pe care le prind aceste plante persistă tot anul, mai ales dacă cel care le folosește are crdință.
Acest site foloseste cookies.
Read More