Spiritualitate

Sărbătoare mare 6 decembrie. Cine a fost, de fapt, Sfântul Nicolae și cum ajunsese cel mai bogat om din oraș

Ziua de 6 decembrie are o mare însemnătate pentru toți credincioșii. Sfântul Nicolae, rememorat duminică, este unul dintre cei mai importanți sfinți din religia noastră, recunoscut pentru minunile și faptele bune pe care acesta le-a făcut de-a lungul vieții sale. Deși Moș Nicolae este unul dintre cele mai iubite personaje atât de adulți, cât și de copii, puțini știu cine a fost el cu adevărat și cum a devenit cel mai bogat om din oraș.

Povestea lui Moș Nicolae

Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d.Hr, iar data de 6 decembrie celebrată astăzi este data morţii sale, în anul 352. Sfântul Moș Nicolae a fost fiul celei mai bogate familii din Patara, așezare din provincia asiatică Lichia, provincie bizantină la acea vreme (secolul al III-lea), astăzi regiunea sudică din Turcia, cunoscută sub numele de Antalya.

Nicolae a fost iubitor de oameni încă de la o vârstă fragedă, motiv pentru care mereu a oferit cadouri și a făcut tot ce a putut pentru a-i ajuta pe cei aflați în primejdie sau la necaz. După ce părinții lui au murit, toată averea i-a revenit lui, ceea ce l-a transformat în cel mai bogat om din provincia în care locuia. Din bunătate și iubire față de aproape, el a decis să ofere toată averea lui săracilor, considerând că ei au mai mare nevoie de ea decât are el.

Toată viața lui, Sfântul Nicolae a oferit ajutor, fără a aștepta nimic în schimb. Mereu, el acționa pe ascuns, iar dacă cineva îl vedea, îi cerea să nu spună nimănui cele aflate. El este recunoscut pentru numeroasele sale minuni. Printre altele, amintim readucerea la viaţă a trei copii omorâţi, a unui corăbier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea prin rugăciune şi post a furtunii de pe mare.

Oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae. Tradiția spune că el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite, asigurându-le zestrea fără de care nu ar fi putut să facă acest pas. Cele trei proveneau dintr-o familie săracă și aveau nevoie de astfel de daruri.

El e lăsate câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să-și vadă visul împlinit. Când a venitrândul ultimei fete, tatăl acesteia a stat la pândă pentru a afla cine este cel care îi ajută familia. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a luat naștere așezarea cadourilor în ghetuțe.

Share
Scris de
Andreea Oprea