Spiritualitate

Se schimbă ritualul botezului! ÎPS Calinic: „Trebuie să apelăm la logică”

După tragedia de la Suceava în urma căreia un bebeluș de 6 săptămâni și-a pierdut viața în timpul botezului, clericii ortodocși iau decizii radicale. ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a decis să modifice complet ritualul botezului. Acesta este primul cleric ortodox care ia astfel de măsuri după drama care a înmărmurit o țară întreagă.

ÎPS Calinic: „Trebuie să apelăm la logică”

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat  emis de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Măsurile decis au fost adoptate de luni, 8 februarie 2021.

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic pentru adevărul.ro. 

ÎPS Calinic a precizat că este momentul să apelăm la logică și să găsim cele mai bune soluții pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai întâmple în românia.

Mai exact, preoții tineri, noi hirotoniți, sunt obligați să solicite sprijinul unui preot cu experiență pentru a pune în practică Sfânta Taină a Botezului. Astfel preotul care are mai multă experiență va fi cel care va introduce copilul nou născut în apă, iar botezul nu poate fi făcut fără asistența unui astfel de preot.

Totodată, înainte de botez preoții sunt obligați să ceară mai multe detalii despre starea de sănătate a copilului. De exemplu, preotul trebuie să fie înștiințat de familie dacă bebelușul a fost născut prematur, a avut probleme după naștere, sau are anumite sensibilități. În cazul în care vor exista astfel de mențiuni, preotul va scrie în registrul botezaților acest lucru, la capitolul mențiuni.

Arhiepiscopul Calinic a precizat că părinții pot opta și pentru un botez fără scufundarea pruncului în apa sfințită: „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.

Acest articol a fost actualizat la: 12 februarie 2021 16:12

Share
Scris de
Cristina Bosioc