Credincioșii Ortodocși, îl sărbătoresc pe 27 octombrie pe Sfântul Dimitrie cel noul, Octrotitorul Bucureștilor. Pelerinajul la moaștele sfântului sunt vizitate de oameni în capitală, care stau la coadă încă de vineri.
Ca în fiecare zi de duminică dublată de sărbătoare este interzis să faci treburi casnice, nu se spală, coase sau matură. De asemenea treburile casnice sunt interzise pentru că este zi de sărbătoare și rugăciune.
Sfântul Dumitru Nou. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în data de 27 octombrie pe Sfântul Dumitru cel Nou sau Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului.
Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, fiind și o zi în care se organizează un pelerinaj vestit, în Capitala României.
Cuviosul Dimitrie cel Nou s-a născut în satul Basarabov, așezat pe râul Lom, în apropiere de orașul bulgar Ruse. Provenit dintr-o familie săracă, sfântul Dumitru și-a dedicat viața învățăturilor Mântuitorului Iisus Hristos, ale Sfinților Săi Apostoli și ale Sfinților Părinți. Se îngrijea mult de cei săraci și împărțea hrana cu aceștia.
Citește și: Mesaje de Sfântul Dumitru. Urări, sms-uri și felicitări de la mulți ani!
Cunoscând mulți călugări, decide să urmeze viața monahală și se așează într-o peșteră, săpată în stâncă, pe malul râului Lom. Poștește spru ani de zile și se izolează de lume, până la finalul vieții.
Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou se află la Catedrala Patriarhală din București. Anual, aici se organizează un pelerinaj, iar anul 2019 nu face excepție.
Se spune că în această zi trebuie să fii curat la suflet, să nu minți, să nu bârfești. Totodată, este bine să ajuți pe cineva aflat la nevoie. În această zi nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală și nu se coase.
Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni, laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii. Și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvște-ne pe noi din toate nevoile ca sa cântăm ție. Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!
Fiind inălțat Sfântule Dimitrie în văzduhurile cerești, privește către cei ce-l roagă pe dânsul și, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!
Putere cerească umbrind sfintele tale moaște, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozește razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, și pe toți de boli tămăduind cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Acest articol a fost actualizat la: 27 octombrie 2019 9:26