Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril vine, în tradiția populară, cu o serie de superstiții de care unii oameni țin cont pentru a le merge bine în anul care urmează. În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Sfinții Mihail și Gavril sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. Se spune că Arhanghelii Mihail si Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei asistă la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.
Conform folclorului românesc, Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și îi apără sufletul ca să nu i-l fure cel rău.
În ziua de 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril, dar chiar și în ajunul sărbătorii, este bine să se dea de pomană pentru sufletele morților. Această zi mai este cunoscută drept ziua Moșilor de Arhangheli. Este cea mai importantă datină legată de această sărbătoare/
Cei care lucrează în această zi se vor chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
Sfinții Mihail și Gavril. Ce să nu faci în această zi
În ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie.
În unele regiuni din țară, pe 8 noiembrie, ciobanii fac turta arieților, sau a berbecilor. Această turta se aruncă în ziua praznicului, în mijlocul oilor, și se dă totodată drumul berbecilor între oi.
Conform tradiției, dacă turta va pica cu fața în sus, la primăvară vor făta toate oile. În cazul în care tura cade cu fața în jos, este semn rău de oi sterpe fără rod.
Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc. Sfântul Arhanghel Gavril apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.