Tradiții de Sfântul Vasile. Ce e bine să faci pe 1 ianuarie

30.12.2020
Tradiții de Sfântul Vasile. Ce e bine să faci pe 1 ianuarie

Noul an este aproape și cu toții ne dorim să fie unul mai bun. Dacă 2020 ne-a dezamăgit, poate că 2021 ne va surprinde plăcut. În prima zi din an îl sărbătorim pe Sfântul Vasile și trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a ne asigura că vom avea noroc și vom începe cu dreptul.

Superstiții la 1 ianuarie

La data de 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, trebuie să ținem cont de mai multe tradiții. Superstițiile și cele mai vechi obiceiuri marchează atât începutul unui nou an, dar și al unei vieți noi, având în vedere că 2020 ne-a pus greu la încercare.

Astfel, în prima zi din an, se merge cu colindul. Printre cele mai cunoscute colinde sunt “Semănatul”, “Plugușorul”, “Plugul cel Mare” și “Vasilica”  Astfel, țiganii au obiceiul să colinde cu o căpățână de porc, împodobită cu panglici și mărgele, tradiție denumită “Colindul cu Vasilica”. Se spune că, după terminarea colindatului, se gătește căpățâna pentru a avea noroc tot anul. La colindat se țipă, se cântă, se bat bice, toate pentru a alunga spiritele rele.

Tradiția spune că primul oaspete din noul an trebuie să fie un bărbat. Mai mult, se spune că așa cum va fi acesta, bogat sau sărac, așa va fi și anul întregii familii.

În noaptea dintre ani dar şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste și cu greu vor găsi fericirea.

O altă superstiţie de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou, este bine să nu facem cheltuieliinutile, să nu dăm bani cu împrumut, să nu rămânem datori şi să nu aruncăm nimic din casă, inclusiv gunoiul, deoarece, odată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul.

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

Aproape 600.000 de români care poartă numele Sfântului Vasile își sărbătoresc onomastica în această zi. Se serbează pe 1 ianuarie cei care poartă numele de:

  • Vasile
  • Vasilica
  • Vasilică
  • Silică
  • Sile
  • Vasi
  • Sică
  • Sica
  • Vasila