Spiritualitate

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel. Ce să nu faci pe 29 iunie

Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți în fiecare an la data de 29 iunie. Această zi este cunoscută în popor și sub numele de Sânpetru de Vară și aduce cu ea o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care oamenii le respectă încă din cele mai vechi timpuri. Majoritatea acestor tradiții se păstrează în totalitate în zonele rurale.

Această sărbătoare marchează începutul secerișului, dar și mijlocul verii. Oamenii consideră că Sfântul Petru este stăpân peste soare și peste ploi și aruncă grindină peste pământ. Pentru a nu face pagube mari creștinilor, tradiția spune că el fierbe grindina trei zile înainte de a o arunca pe ogoare. Când se aud tunetele înaintea furtunii se spune că Sfântul Petru a pus grindina la fiert.

Citește și: Mesaje de Sfintii Petru si Pavel. SMS-uri si urari de ” La multi ani!”

Potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

Mai există un obicei conform căruia mamele trebuie să pregătească și să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Acest talisman va fi purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece și de iele, care le-ar fura norocul.

O superstiție din popor spune că femeile mai în vârstă nu au voie să mănânce mere din această perioadă și până în ziua de Sfântul Ilie pentru a nu-i supăra pe cei trecuți la cele veșnice.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Tradiţia populară spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel

De Sfinții Apostoli Petru și Pavel nu se fac treburi în gospodărie și nici la câmp. Se spune că femeile care torc astăzi nu pot să dea colaci de pomană, pentru că aceștia se întorc. În majoritatea regiunilor țării astăzi se dă de pomană mâncare gătită, dar și vase mari din lut cu apă. Se spune că în acest fel morții nu flămânzesc și nici nu însetează pe lumea cealaltă.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-06-28T19:00:46+03:00 19:00

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More