Pe data de 9 martie crestinii sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici. Exista unele obiceiuri si traditii care se respecta in aceasta zi. Afla care sunt ele si cine erau Sfintii 40 de Mucenici.
Mucenicii au trait pe vremea imparatului Licinius (308-324), persecutor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini care faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Cand a aflat de credinta lor, guvernatorul Armeniei, Agricola, i-a obligat sa se inchine idolilor. Pentru ca au refuzat, au fost aspru pedepsiti. L-au rugat pe Dumnezeu sa ii ajute. Au rostit urmatoarea rugaciune: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”. In urma acestei rugaciuni s-au intamplat mai multe minuni.
Citește aici: Ce să nu faci de Sfinții 40 de Mucenici
Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Potrivit traditiei, pe data de 9 martie, femeile pregatesc mucenici pe care ii vor imparti rudelor, cunostintelor, oamenilor sarmani. De asemenea, sunt pomeniti mortii.
Potrivit unei alte traditii, in dimineata zilei de 9 marte se aprinde un foc. Astfel este indepartat spiritul iernii. De asemenea, focul simbolizeaza renasterea spiritului verii. Tot in ziua Sfintilor 40 de Mucenici este trasat pragul dintre iarna si vara.
Exista un obicei potrivit caruia in ziua Sfintilor 40 de Mucenici oamenii trebuie sa bea de pahare de vin. Daca nu pot sa bea, este ideal ca cel putin sa guste bautura sau chiar sa fie stropiti cu vin. Se crede ca aceasta bautura se va transforma in sange si le va da putere de munca celor care o cosuma in ziua aceea.
Tot in ziua de 9 martie are loc retezatul stupilor. Acestia vor fi scosi, fagurii vor fi curatati, iar mierea va fi recoltata. Poate fi folosita in momentul in care se prepara mucenicii. De asemenea, mierea va fi inclusa in anumite leacuri babesti sau este folosita pentru a se indulci tuica. In plus, cu tuica se vor unge stupii pentru a se inmulti roiul.
Un alt obicei este cel potrivit caruia oamenii care nu poarta nume de sfinti isi pot serba onomastica.
Se spune ca ceea ce va fi semanat in ziua de 9 martie va rodi de 40 de ori mai mult.
Acest site foloseste cookies.
Read More