Connect with us
Tradiții și obiceiuri pentru Crăciunul pe rit vechi. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc

Spiritualitate

Tradiții și obiceiuri pentru Crăciunul pe rit vechi. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc

Dacă noi am sărbătorit Crăciunul pe data de 25 decembrie, se pare că ortodocșii pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie. Asta se datorează faptului că s-a decalat calendarul iulian cu 13 zile față de calendarul oficial. La fel ca la Crăciunul de pe 25 decembrie, se respectă și acum mai multe tradiții și obiceiuri. Află ce trebuie să faci pentru a avea noroc dacă faci parte dintre cei care sărbătoresc Nașterea Domnului pe 7 ianuarie.

Tradiții Crăciunul pe rit vechi

La data de 7 ianuarie, sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi rușii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii și sârbii din Banat. Cu ocazia acestei zile, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a-ți merge bine tot timpul.

Un obicei străvechi este arderea stejarului. Potrivit tradiției, astfel, tot răul de peste an dispare, iar cei prezenți la acest ritual vor fi purificați și feriți de orice primejdie. Stejarul simbolizează bucurie, fericire, iar scânteile de la foc, care merg spre cer la aprinderea stejarului, înseamnă un an nou bogat.

Mai mult, în seara de Ajun, pe 6 decembrie, copiii merg la colindat. Acesta este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri, dar și cel mai așteptat de către cei mici. Cei mici se îmbracă în costume populare, de care leagă colaci cu ştergare înflorate, după care merg pe la casele tuturor, pentru a vesti Nașterea Pruncului. După ce colindătorii se întorc la casele lor, familiile se reunesc la o masă de post, denumită ‘Cina Sfântă’.

Masa începe după ce răsare prima stea și se consumă alimente care nu conțin carne, lapte sau ouă. Se pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi sau ciupercile cu usturoi sunt unele dintre preparatele care nu lipsesc din această seară.

Masa de Crăciun include bucate specifice cum ar fi haladet, o anumită piftie, lapşa, sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. Nu lipsesc peştele sau cozonacul cu nucă, colţunaşi cu brânză şi alte specialităţi.

Un obicei de care se ține cont cu sfințenie este acela că picioarele mesei sunt legate cu un lanţ, iar acesta rămâne aşa până la Bobotează, pentru ca binele să rămână în casă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top