Tradiții și obiceiuri străvechi de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să faci aceste șapte lucruri

25.10.2020
Tradiții și obiceiuri străvechi de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să faci aceste șapte lucruri

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este una dintre cele mai importante, datorită faptului că el a avut un rol important pentru religia noastră și a lăsat în urma lui fapte importante. Din acest motiv, românii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri străvechi. Află ce nu este bine să faci în această zi pentru a te asigura că vei avea noroc tot restul anului și că nu vei fi urmărit de ghinion.

Cele mai vechi superstiții de Sfântul Dumitru

În ziua de Sfântul Dumitru nu este bine să nu ții cont de respectivele tradiții străvechi, pentru că nu vei fi protejat de necazuri şi alte primejdii. Oamenii de la ţară respectau superstiţiile pentru a-şi proteja animalele de lupi, dar și pentru ca spiritele rele să nu se apropie de casa lor.

Tot de Sfântul Dumitru nu trebuie să foloseşti pieptănul. În caz contrar, atragi asupra ta primejdii, necazuri, iar tot restul anului va fi un chin. Mai mult, nu trebuie să ajungi în ziua de 26 octombrie cu datorii sau să fii certat cu cineva până la această dată, pentru că lipsa banilor și a prietenilor se vor ține scai de tine.

În ziua de Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, nu se piaptană, iar femeile fac pomana cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. Mai mult, se zice că cine va semăna usturoiul mai târziu de 26 octombrie, va avea doar pagubă până la sărbătoarea următoare.

De altfel, oamenii nu trebuie să uite nici de obiceiul cu ajutorul cărora află cum va fi vremea. Astăzi, românii urmăresc semnele pe care le oferă vremea. Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi lungă, aspră, cu zăpezi grele.

Articolul continua dupa publicitate

Nu este bine să-i dai uitării pe cei care au trecut în neființă. Se dau de pomană pentru sufletele celor adormiți colivă și colaci în formă de cruce, iar credincioșii merg la biserică și se roagă, mai ales pentru că anul acesta, pelerinajul nu mai este permis. La moaștele Sfântului se vor putea închina doar cei din București.