Vinerea Mare sau Vinerea Paștilor este cea mai neagră zi din Săptămâna Patimilor, fiind ziua în care Iisus Hristos s-a jertfit pentru omenire. Cuvintele rostite de Iisus pe cruce au o încărcătură dramatică și o semnificație aparte.
La denia din această seară, Biserica face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și a mărturisirii tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.
Condamnat la moarte și răstignit pe cruce, hulit, biciuit și însetat, Iisus a mai avut putere să rostească câteva cucinte înainte să moară. Iată care sunt și ce semificație au.
1. „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac”.
Prin aceste cuvinte, Domnul a arătat milă Să față de ucigași, a căror răutate nu L-a lăsat nici în chinurile de pe Cruce. O altă semnificație este aceea că, pomorându-l pe cel drept, ucigașii se omoară în fapt pe sine, în vreme ce pe drept îl proslăvesc.
2. „Adevărat zic ție: astăzi vei fi cu Mine în Rai”
Aceste vorbe i-au fost adresate tâlharului care s-a pocăit pe Cruce. Foarte mângâietor cuvânt pentru păcătoșii care se pocăiesc fie și în ultima clipă. Până la ultima suflare, Iisus și-a exercitat misiunea, aceea de a mântui.
3. „Femeie, iată fiul tău!”
Iisus i-a spus aceste vorbe mamei sale, Maicii Domnului, care stătea sub crucea fiului răstignit. Cuvintele acestea arată grijă de fiu, pe care oricine o datorează părinților.
4. „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?”
Aceste vorbe spuse de Iisus arată neputunța firii omenești, în fața suferințelor.
5. „Mi-e sete”.
Chinurile îndurate, căldura, deshidratarea. Iisus a cerut apă însă un soldat roman i-a adus oțet, fapt ce nu a făcut decât să-i adâncească setea și să-i grăbească moartea.
6. „Părinte, în mâinile Tale îmi dau duhul”
Iisus i se adresează Tatălui Său Ceresc în ultimele clipe de viață, pentru a întări adevărul pentru care a murit: că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.
7. „Săvârșitu-s-a”
Această afirmație nu înseamnă terminarea vieții, ci săvârșirea misiunii Sale pe Pământ, și anume, aceea de a răscumpăra și a mânui omenirea.
Vinerea Mare, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este o zi de doliu și post negru, ziua răstignirii și a morții lui Iisus Hristos pe cruce. La Biserică este zi aliturgică deoarece Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Iisus, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi. În seară acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.
După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului. Tot astăzi oamenii trec pe sub masă, gestul care simbolizează trecerea în mormânt alături de Iisus și Învierea odată cu El.
Săptămâna Patimilor se continuă apoi cu Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.
Acest site foloseste cookies.
Read More