Creștinii catolici celebrează astăzi Vinerea Mare. Anul acesta, Paștele catolic pică în data de 1 aprilie, în ziua în care ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor.
În Joia Sfântă, ieri, a avut loc Liturghia crismei, adică a sfinţirii uleiurilor, când peste 300 de preoţi din toată dieceza şi-au reînnoit făgăduinţele din ziua hirotonirii.
Conform tradiției catolice, în Vinerea Sfântă nu se celebrează Liturghia, iar altarul nu are nimic pe el, nici cruce, nici sfeșnice sau fețe de altar. Seara se marchează Patima Domnului, iar întreaga zi este de post și abstinență.
Vinerea Neagră, cum este numită în popor, este o zi de înstristare pentru toţi creştinii romano-catolici, pentru că Mântuitorul a fost răstignit pe cruce.
Astăzi, cine poate ţine post negru până la asfinţitul soarelui sau măcar renunţă la anumite produse din meniu, iar treaba din gospodărie trebuie abandonată cel puțin până la asfințitul soarelui.
Vinerea Mare este ziua în care a fost jertfit Cristos pe cruce. Biserica, privind şi adorând crucea Domnului şi Mirelui ei, comemorează naşterea sa din coasta lui Cristos întins pe cruce şi mijloceşte pentru mântuirea întregii lumi.
După o tradiţie foarte veche Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Sfânta Împărtăşanie se distribuie credincioşilor numai în cadrul celebrării Pătimiri Domnului.
Sute de pelerini se vor aduna la primele ore ale dimineţii, în faţa Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, pentru a aştepta ca uşile locaşului să se deschidă. În acelaşi timp, la Vatican, Papa Francisc va oficia Slujba Patimilor în Biserica Sfântului Petru.
Ceremonia va fi urmată de tradiţionalul drum al crucii prin centrul oraşului Roma. Sâmbătă seara, Suveranul Pontif va participa la slujba pascală, pentru ca duminică dimineaţa să rostească binecuvântarea „Urbi et Orbi”.
Anul trecut, Papa Francisc a prezidat slujba din Vinerea Mare cerându-I lui Dumnezeu iertare pentru „rușinea” suferită de umanitate pe fondul scenelor petrecute în orașele bombardate și a imaginilor cu imigranți înecați, dar și pentru scandalurile din Biserica Catolică.
Citește și: Cum să vopsești ouăle de Paște cu orez. De ce ai nevoie