Connect with us

Spiritualitate

MARȚEA ALBĂ: Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște

Marțea Albă este a treia zi de Paște din Săptămâna Luminată. În această zi nu se lucrează, iar femeile dau de pomană pasca și vinul roșu rămase de la Masa de Paști. În această zi se întorc vizitele făcute în prima zi a Paștelui, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

În Marțea Albă, ultima zi de sărbătoare a Paștelui, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii. Aceste vizite se numeau Umblatul cu pasca. Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în săptămâna Luminată. Ce să nu faci

Potrivit tradiţiei, a doua zi de Paşti este voie să se ciocnească ouăle roşii şi „cap cu dos”, a treia zi fiind permisă şi ciocnirea „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște: Ce trebuie să faci

În trecut, exista o credină potrivit căreia, frimiturile rămase de la masa de Paști trebuiau păstrate. Acestea trebuiau îngropate iar din ele urma să răsară o plantă numită cucoană sau maruncă. Ea trebuia pisată și în pusă în băutura femeilor care își doreau să facă copii.

Tot în Marţea Albă au loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

În această zi nu se calcă, nu se spală și nu se face curat. De asemenea, în cea de-a treia zi, precum și în celelalte zile din Săptămâna Luminată, nu se fac parastase.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top