8 baschetbaliști care vor rămâne pentru totdeauna în istoria sportului
Baschetul a avut și are în continuare exponenți de excepție, care duc sportul la rang de artă. Această disciplină este combinația perfectă între forță, grație și inteligență, născând pasiuni imense mai ales peste ocean, acolo unde este o adevărată religie.
De altfel, National Basketball Association (NBA) este în fruntea listei competițiilor pe site-urile de clasamente baschet, pentru că de acolo se dă „ora exactă”. Din competiția-spectacol nord-americană provin cei mai buni baschetbaliști din istorie.
A fost o forță extraordinară care a dominat sportul timp de două decenii și a perfecționat sky hook-ul, una dintre cele mai frumoase lovituri pe care le-a văzut vreodată jocul. Este cel mai bun marcator din istoria NBA, cu 38.387 de puncte reușite, dar trebuie ținut cont că a beneficiat de pase decisive de la Oscar Robertson și Magic Johnson. Pe lângă remarcabila carieră de jucător de baschet, a cochetat cu actoria, jucând în două filme foarte cunoscute: comedia „Airplane” și producția de acțiune „Game of Death”, în care s-a bătut cu Bruce Lee.
A impresionat prin mișcările rapide. Chiar dacă știa că urmează să arunce la coș, fundașul advers nu putea să îl blocheze. A câștigat de trei ori NBA și a fost selecționat de 12 ori în All-Star Games, ceea ce este de aplaudat, în contextul în care a avut o carieră scurtă, de numai 13 ani, din cauza accidentărilor. Rivalitatea sa cu Magic Johnson a contribuit din plin la explozia popularității NBA în anii 1980. De atunci, baschetul nu a mai ieșit niciodată din inimile americanilor.
Nu a avut cel mai atractiv stil de joc, folosindu-se de forța sa brută pentru a-și face drum spre inelul advers. Acolo, finaliza cu un slam dunk arogant, care l-a ajutat să atingă cel mai bun procentaj de coșuri marcate în zece sezoane. Totuși, în ciuda faptului că era un munte de om, avea și o grație aparte, mai ales când sărea pentru aruncările din apropierea panoului. Nu excela la loviturile libere, iar acest detaliu îl trage în jos în topul nostru.
Russell a fost învingătorul suprem din NBA. A câștigat 11 sezoane din 13 jucate în tricoul lui Boston Celtics. Celtics jucaseră timp de 10 sezoane înainte ca Russell să se alăture echipei, fără să ajungă niciodată în Play-off. Încă din anul său de debut, Russell a schimbat jocul francizei și a transformat-o în cea mai de succes din NBA în acea perioadă. Bill a fost unul dintre cei mai feroce apărători ai tuturor timpurilor și a redefinit noțiunea de blocaj. În plus, și la ofensivă a avut o contribuție importantă, cu 22,5 de rebounds pe meci în întreaga carieră.
A jucat într-o perioadă în care baschetbaliștii nu erau atât de înalți și de atletici ca în zilele noastre, dar acest fapt nu îi știrbește din merite. În martie 1962, a marcat 100 de puncte într-un singur meci, stabilind un record greu de bătut. Dincolo de faptul că era un marcator prolific, a fost și un bun recuperator, depășindu-l pe Bill Russell. A jucat în medie mai multe minute pe meci decât orice alt star din NBA (45,8). În cele 14 sezoane bifate, a ratat o singură prezență în All-Star, în 1970, când a fost mai mult accidentat.
Una dintre cele mai exuberante personalități din istoria NBA, Magic Johnson a avut un farmec ce l-a transformat imediat într-o vedetă media. Nu s-a remarcat numai prin zâmbetul luminos, ci și prin performanțe sportive de excepție. Cu el în teren, LA Lakers a câștigat cinci titluri. A fost un foarte bun pasator, reușind o medie de 11,2 assist-uri pe meci. De referință pentru prodigioasa carieră sunt cele șase meciuri din finala NBA 1980, când, la numai 20 de ani, l-a înlocuit cu succes în centru pe Abdul-Jabbar (accidentat). După retragere, a avut inițiative prin care a ajutat comunitățile sărace și a sprijinit lupta contra SIDA.
LeBron face lucruri care nu par omenește posibile. Este mai masiv decât majoritatea jucătorilor din NBA, dar se mișcă armonios. A plecat la drum cu o presiune deosebită, pusă de cei de la celebra revistă „Sports Illustrated”, care l-au numit „Alesul” când era doar un adolescent. Oricât de talentați ar fi fost jucătorii din deceniile trecute, ei nu aveau de gestionat și stresul cauzat de presa din ziua de astăzi. Are medii de 27,5 puncte pe meci și 7,2 recuperări, toate împotriva unor sportivi de elită. A învins-o aproape de unul singur pe Cleveland Cavaliers în 2007, când avea 22 de ani. A avut puterea să își însușească toate criticile și să își îmbunătățească acele părți din joc unde existau lacune. Iar povestea lui în NBA încă nu s-a încheiat…
Este imaginea cântecului „I believe I can fly”, pentru că pur și simplu zbura pe deasupra adversarilor, în drumul spre coș. „Înălțimea sa” a cucerit șase titluri NBA, cinci MVP-uri, iar în All-Star Game a participat în fiecare sezon. Este, cu siguranță, cel mai bun apărător din istorie. A marcat 30,1 puncte pe meci în întreaga carieră, cea mai bună cifră din campionatul de baschet nord-american, avându-l alături pe Scottie Pippen și fiind antrenat de Phil Jackson, alte două personalități din istoria acestui sport. Cel mai bun sezon din carieră a fost 1988, când a marcat o medie de 35 de puncte pe meci cu procentaj 35% al aruncărilor. De asemenea, și-a trecut în cont 5,5 recuperări, 5,9 assist-uri și 1,6 blocări în medie.
Deocamdată, în top nu este niciun nume din Euroliga de baschet, dar nu e timpul trecut. Cine știe ce talent va apărea în anii următori și va rămâne să joace în Europa.