Connect with us
Campionatul european de fotbal - o istorie frumoasă a sportului rege

Sport

Campionatul european de fotbal – o istorie frumoasă a sportului rege

Cel mai iubit sport al planetei, regele fotbal ne bucură de aproape două sute de ani prin meciurile spectaculoase, emoțiile jocului și bucuria victoriei. În curtea școlii sau pe marile stadioane ale lumii, fotbalul continuă să fie cel mai urmărit spectacol sportiv din lume.

Vă prezentăm în continuare detalii despre o competiție continentală importantă, campionatul european de fotbal, care are loc în acest an după ce ediția din 2020 a fost amânată din cauza epidemiei de coronavirus:

Când a apărut Campionatul european de fotbal

Totul a început cu înființarea UEFA (Union of European Football Associations) în anul 1954. Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal reprezintă asociațiile naționale de fotbal ale Europei și organizează competiții pan-europene la nivel de club și de echipe naționale. UEFA a sesizat necesitatea unei competiții continentale și astfel a luat naștere Campionatul European de fotbal, a cărui ediție inaugurală a avut loc în anul 1960, în Franța.

Au participat doar 17 echipe reprezentative, dar a fost un început norocos, pentru că această competiție a devenit una dintre cele mai populare în rândul microbiștilor fiind așteptată cu nerăbdare de milioane de oameni de pe întreaga planetă, nu doar de pe Bătrânul Continent.

Decizia UEFA de a organiza Campionatul European de fotbal la mijlocul perioadei între două ediții ale cupei mondiale a contribuit la succesul acestui proiect sportiv, pentru că a venit în întâmpinarea dorinței spectatorilor de a urmări live sau la televizor meciuri importante, cu miză mare.

Cum se organizează Campionatul european de fotbal

UEFA grupează 55 de asociații fotbalistice naționale, inclusiv ale unor țări care se află din punct de vedere geografic în Asia, de exemplu Israel și Kazahstan. Dreptul de organizare a Campionatului European de Fotbal se acordă la fiecare ediție altei țări, în urma unei selecții între candidaturile depuse de mai multe federații naționale.

În anul 2000 gazde au fost Olanda și Belgia, în 2008 Austria și Elveția, iar în 2012 Polonia și Ucraina, așa că regula că o singură țară organizează competiția nu se mai respectă întocmai, ceea ce este bine și pentru fotbal, și pentru turism.

Pentru participarea la campionatul european se dispută meciuri de calificări, iar la turneul final sunt prezente cele mai bune 24 de selecționate naționale. Acestea sunt împărțite pe grupe, iar fazele ulterioare începând cu optimile și continuând cu sferturi de finală și semifinale sunt eliminatorii, astfel că în finală se întrec cele mai bune două echipe, iar titlul de campioană revine selecționatei care câștigă finala mare. Se joacă și finala mică, prin care se determină ocupanta locului trei.

Ce echipe au făcut istorie la Euro fotbal

Prima ediție a avut loc în 1960 în Franța, iar câștigătoare a fost echipa URSS. La a doua ediție care a avut loc în anul 1962 în Spania și a câștigat chiar țara gazdă. De altfel Spania și Germania au cele mai multe trofee câștigate, câte trei fiecare.

Au fost echipe care au făcut istorie la Campionatul European de fotbal: Grecia în 2004 a câștigat surprinzător turneul învingând în finală chiar marea favorită Portugalia, țara gazdă.

Danemarca a triumfat în 1992 după ce a ajuns să participe întâmplător datorită sancțiunilor aplicate Iugoslaviei de către ONU și care au dus la descalificarea acesteia.

Ediția cu cel mai mare număr de spectatori și telespectatori a fost Euro 2016 care a avut loc în Franța și a fost urmărită de 2 miliarde de oameni, un record greu de egalat în anii care vin, dar cine știe ce surprize ne mai pregătește sportul rege.

Ce noutăți aduce Euro 2020 în anul 2021

Ediția din anul 2020 a Campionatului European de Fotbal a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus și se va desfășura între 11 iunie și 11 iulie 2021. 

Pentru prima dată în istoria competiției, pasionații de pariuri sportive au avut la dispoziție o perioadă de aproape un an pentru predicțiile la Euro 2020, și în continuare iubitorii sportului cu balonul rotund își joacă șansa mizând pe echipele favorite.

O altă noutate este că această competiție este găzduită de mai multe țări europene, nu de una singură sau de maxim două state vecine, ca până acum. O altă premieră o constituie participarea României ca țară co-organizatoare, așa că vom vedea chiar la noi în țară fotbal de cel mai înalt nivel din faza grupelor și optimi de finală.  

Se va permite accesul spectatorilor în 25% din capacitatea totală a Arenei Naționale, așa că iubitorii sportului rege deja se pregătesc pentru meciuri spectaculoase și goluri memorabile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sport

To Top