Connect with us
Curiozități despre Belarus și fotbalul din fostul stat sovietic

Sport

Curiozități despre Belarus și fotbalul din fostul stat sovietic

Singura țară în care fotbalul nu s-a întrerupt deloc pe tot parcursul pandemiei cu Covid-19 a fost Belarus, stat care nu a fost deloc îngrijorat de pandemia care a cauzat atâtea probleme în numeroase țări de pe glob. Președintele Alexander Lukashenko nu a ținut cont de recomandările venite din partea OMS. Acesta a sfidat varianta înaintată de specialiști cu privire la pandemie: meciurile de fotbal s-au disputat cu spectatori!

Cel mai cunoscut episod legat de controversatul lider din perioada pandemiei, a fost, probabil, cel în care i-a spus unei reportere într-o sală de hochei: „Nu există niciun virus aici. Ai văzut tu unul zburând pe aici?”

„Beți votcă și mergeți la saună!” – așa a sunat sfatul președintelui Lukashenko pentru cetățeni, cu privire la menținerea sănătății pe timpul pandemiei.

Și mai mult decât atât, Belarusul a ținut în data de 9 mai, în plină pandemie, o paradă cu peste 3.000 de militari și 185 de vehicule militare, pentru a comemora Ziua Victoriei. Zeci de mii de persoane au participat la evenimentul la care președintele a spus că suferința Belarusului în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial este incomparabilă cu orice dificultate din ziua de azi, totodată numind coronavirusul o psihoză.

Belarus (2)

Campionatul de fotbal din Belarus a avut mult de câștigat în această perioadă. În primul rând, liga a vândut drepturi de televizare în peste 10 țări, iar întreaga presă sportivă, precum și fenomenul pariurilor, au fost îndreptate către fotbalul din fostul stat sovietic. Practic, în lunile aprilie și mai, de pe biletul zilei la pariuri nu puteau lipsi meciurile din Belarus, chiar și cele din ligile inferioare.

Așadar, pandemia a reprezentat un adevărat prilej pentru creșterea popularității fotbalului din această țară, despre care majoritatea microbiștilor nu știau decât două nume: Alexander Hleb și BATE Borisov. Cu toate acestea, este foarte posibil ca lumea să uite de acest campionat dacă nu va existat și un val secund al pandemiei.

Iată câteva curiozități despre acest stat care a câștigat în popularitate pe timpul pandemiei:

  • Belarusul este o națiune apărută în 1939, atunci când URSS-ul și Germania au semnat un pact de non-agresiune prin care au împărțit Polonia în două;
  • Din populația de 9.7 milioane de oameni, 1.9 milioane de oameni locuiesc în capitala Minsk;
  • Belarus este țara cu cele mai multe ape, având nu mai puțin de 21.000 de râuri și 11.000 de lacuri;
  • Accidentul nuclear de la Cernobîl, deși era situat pe teritoriul Ucrainei, a afectat într-o mai mare măsură Belarusul decât țara de origine a dezastrului;
  • Câteva dintre meciurile de fotbal de la Jocurile Olimpice din 1980, care au fost organizate de Rusia, s-au desfășurat pe stadionul Dinamo Minsk din capitala Belarusului.
  • Diego Armando Maradona a fost președintele clubului Dinamo Minsk în vara anului 2018, însă după doar două luni a plecat în Mexic pentru a conduce o echipă din liga secundă. Ulterior, a fost numit președinte onorific al echipei care avea să câștige titlul în sezonul 2019, întrerupând seria de 13 titluri consecutive câștigate de BATE Borisov.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sport

To Top