Connect with us
Istoria UEFA Champions League

Sport

Istoria UEFA Champions League

UEFA Champions League este cea mai mare competiție fotbalistică europeană, care se desfășoară anual între cele mai puternice echipe din Europa. Liga Campionilor UEFA este unul dintre cele mai prestigioase trofee. Liga Campionilor este adeseori confundată cu Europa League, al doilea cel mai important campionat pentru echipe de cluburi europene.

UEFA Champions League

UEFA Champions League a început în 1955. Ea se desfășoară anual și urmează modelul  Copa Libertadores a Americii de Sud.Până în anul 1992, aceasta a fost denumită Cupa Campionilor Europeni sau simplu Cupa Europeană. La început avea un format de fază eliminatorie în tur-retur: echipele jucau două meciuri, unul acasă și unul în deplasare, iar în faza următoare a competiției se clasifica echipa cu cel mai mare scor. Participarea era posibilă doar echipelor câștigătoare ale titlului de campioană în ligile naționale și deținătoarei curente a cupei.

În anul 1992 nu a fost schimbat decât numele, ci și formatul. De-a lungul timpului, modul de organizare a suferit modificări. În prezent, competiția este formată din trei tururi de calificare, un stadiu de competiție în formatul grupelor (unde echipele vor juca în maniera disputării campionatelor interne: un meci pe teren propriu, unul în deplasare), iar apoi patru tururi finale eliminatorii. Toate disputele de calificare și cele eliminatorii se dispută în format tur/retur, iar finala este doar o singură partidă, desfășurată la o locație bine stabilită.

Echipa care a câștigat de cele mai multe ori competiția este Real Madrid, care a înregistrat 13 victorii, urmată de A.C Milan, cu 7 victorii. Bayern Munchen și Liverpool F.C au câte 6 trofee câștigate, F.C. Barcelona 5, iar Ajax Amsterdam are numai 4 trofee câștigate.

Clubul care câștigă competiția primește trofeul la ceremonia de premiere, dar trebuie să-l returneze la sediul central UEFA cu două luni înainte de finala sezonului următor. Trofeul va fi acordat permanent echipei care câștigă competiția trei ani consecutiv sau de cinci ori în total. Echipele menționate mai sus dețin permanent trofeul.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sport

To Top