Connect with us
Pariurile sportive în România

Sport

Pariurile sportive în România

Evoluția pariurilor sportive 

Istoria documentată a lumii arată ca pariurile sportive există încă din vremea grecilor antici, când atleții lor participau la faimoasele Jocuri Olimpice. Mai târziu, pariurile sportive au fost preluate de Imperiul Roman unde se paria foarte mult pe luptele între gladiatori în renumitul Colosseum. Țn ciuda faptului că erau interzise, pariurile au continuat clandestin și în Evul Mediu cu prilejul organizării turnirurilor și a tirurilor cu arcul. Anglia a fost prima țară care a revoluționat, în 1780, lumea pariurilor sportive. Simțind necesitatea oamenilor de a paria fără a fi necesară prezența lor în timpul jocurilor, englezii au inventat locuri destinate pariurilor sportive, atrăgând din ce în ce mai multi suporteri doritori de câștig rapid. Colonistii britanici au luat cu ei ideea caselor de pariuri și au introdus-o peste ocean, pe continentul American. Secole mai târziu, în 1930, în America apare pagina dedicată pariurilor sportive in ziarele locale, ceea ce implementează și mai mult această activitate în cotidian. Tot peste ocean, aproape un secol mai târziu, apar primele case de pariuri sportive online, internetul oferindu-i participantului la jocurile de noroc posibilitatea de a paria oricând și de oriunde, ușor și sigur. 

Pe teritoriul nostru, toate jocurile de noroc au fost permise o data cu căderea regimului totalitarist, ele fiind complet interzise sub conducerea lui Ceaușescu, excepția făcând-o Loteria Română care exista de la inceputul anilor 1900. Începând cu anii 2000, legislația română a permis și companiilor de pariuri sportive internaționale să-și desfășoare activitatea și pe teritoriul țării noastre. Multe dintre acestea, din cauza taxelor ridicate impuse de statul român, au ales sa admită accesul jucătorilor români pe platformele lor online în loc să obțină licență de activitate în România. Un deceniu mai tarziu, în 2016, casele de pariuri online românești au fost reglementate de catre Guvern, și funcționează pe baza unei autorizații oferite de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. 

Internetul și pariurile sportive 

Internetul oferă multe beneficii jucătorilor, printre care și șansa de a se educa corespunzător înainte de pariere. Pe internet se pot gasi usor o gamă largă de informații despre evenimentul sportiv pe care au intenția să parieze, precum și numeroase analize și statistici despre echipe și sportivi. Odată cu dezvoltarea pieței de pariuri sportive online, au aparut din ce în ce mai multe website-uri care oferă gratuit pronosticuri, ponturi și strategii. Pariorii profesioniști împărtașesc din ce in ce mai mult din experiența proprie și oferă sfaturi utile jucătorilor începători. Astfel jucătorul  are  acces la ratingul caselor de pariuri și la cotele acestora, având ocazia de a paria într-o manieră informată și responsabilă. Atunci când joacă, pariorul trebuie să înteleagă regulile pariului și elementele implicate în acesta, precum cota, ce reprezintă ea și cum îl poate ajuta în luarea deciziei în a miza pe o echipă sau pe un sportiv. Trebuie reținut că numărul cotei diferă de la casă la casă, ea fiind stabilită de casa de pariuri prin reguli și algoritmi proprii pentru a reflecta probabilitatea de câștig a unei echipe, dar și preferința și obiceiurile de pariere. 

Sporturi favorite în pariurile sportive

Unul dintre factorii cei mai importanți în a avea succes în pariurile sportive este dobândirea cunoștințelor necesare despre sportul pe care se pariază, despre echipe, despre sportivi etc. Există website-uri care oferă pronosticuri gratuit pentru jucători, acestea fiind calculate pe baza datelor statistice ale echipelor și sportivilor implicați.  Se estimează că aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume participă la o formă de joc de noroc, și, cel puțin o data pe săptămână, 43% din populația țării noastre. E estimat că peste 1 milion de români pariază periodic pe diferite sporturi, printre care fotbal, baschet și handbal.  Fotbalul este sportul favorit la casele de pariuri din România, iar cele mai populare și interesante echipe din fotbal și pe care se pariază cel mai frecvent sunt Steaua și Dinamo.  Rivalitatea dintre cele doua cluburi există de zeci de ani și este sustinută în continuare atât de reprezentanții celor două cluburi cât și de fanii lor. Conflictul dintre cele două echipe a dus la creșterea valorii și a volumului de pariuri sportive. Un alt sport pe care se poate paria în România este handbalul. Performanțele echipei Oltchim Ramnicu Vâlcea în Cupele Europene a dus la creșterea și popularizarea pariurilor în handbal atât pentru competiții interne dar și pentru cele europene. Deși, în România, se pariază și pe alte sporturi decat cele menționate mai sus, mă simt obligată să o menționez și pe una din cele mai renumite atlete de pe meleagurile noastre, în plină creștere pe piată pariurilor sportive, și anume pe Simona Halep. 

Viitorul jocurilor de noroc

Chiar dacă lumea pariurilor sportive este interesantă, ea trebuie accesată cu seriozitate și prudență.  Viitorul jocurilor de noroc în lume, dar și în România, pare să fie promițător din punct de vedere tehnologic. Din ce în ce mai multe sporturi sunt adăugate în grila pariurilor sportive.  De curând, chiar și jocurile online au început să-și facă aparițiă la casele de pariuri. Domeniul lumii virtuale este in continuă dezvoltare, și dacă e să luam in considerare evoluția rapidă a pariurilor în mediul online din ultimii ani, siguranța din ce în ce mai avansată în a le accesa, și visul oferit jucătorilor, după parerea mea, piața pariurilor e aici să ramână.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sport

To Top