Cicliştii ruşi Kirill Sveşnikov, Dmitri Strahov şi Dmitri Sokolov au dat în judecată Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi pe juristul canadian Richard McLaren, autorul celebrului raport despre dopajul din Rusia, publicat în 2016, informează bbc.com.
Cei trei acuză WADA şi pe McLaren că din cauza lor nu li s-a permis participarea la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016.
Rutierii susţin că au fost „implicaţi incorect” în scandalul de dopaj.
Iniţial, cei trei sportivi au fost incluşi în lotul pentru Rio, însă după apariţia raportului McLaren, conform căruia au fost „acoperite” rezultate pozitive ale unor teste antidoping, ei nu au mai putut participa la JO. Sportivii neagă că s-ar fi dopat, însă au pierdut apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) înaintea JO.
Numele lui Kirill Sveşnikov, Dmitri Strahov şi Dmitri Sokolov nu sunt menţionate în raportul McLaren, dar cei trei spun că reputaţia lor a fost afectată puternic de scandal şi au dat în judecată WADA şi pe McLaren la Curtea Superioară de Justiţie din Ontario, solicitând daune.
„WADA şi Richard McLaren ne-au împiedicat să ne atingem obiectivul de o viaţă de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio, apogeul sportului nostru. Ne-au asociat în mod greşit numele cu trişori şi cu dopajul. Cerem să se analizeze toate dovezile şi să ni se facă dreptate”, a declarat Sveşnikov.
Raportul McLaren, publicat în 2016, a arătat că Rusia, o superputere sportivă în mod tradiţional, a pus în aplicare un sistem de dopaj după rezultatele dezastruoase de la JO de iarnă de la Vancouver din 2010, când sportivii ruşi au cucerit doar trei medalii de aur, clasându-se pe locul 11 în ierarhia naţiunilor.
Acest sistem a fost instaurat în 2011 şi ar fi durat până în august 2015, în beneficiul sportivilor ruşi de la numeroase discipline olimpice de vară şi de iarnă în timpul competiţiilor internaţionale organizate în Rusia (CM de nataţie din 2011, CM de atletism din 2013, CM de scrimă din 2014 şi 2015 etc).
După publicarea raportului, WADA a recomandat ca tuturor sportivilor ruşi să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice şi la Jocurile Paralimpice de la Rio. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu impună o interdicţie generală şi a lăsat hotărârea cu privire la participarea sportivilor ruşi la Rio la latitudinea federaţiilor internaţionale.