Connect with us
A murit Luca Novac. Marele taragotist va cânta îngerilor

Vedete

A murit Luca Novac. Marele taragotist va cânta îngerilor

Luca Novac a murit, doliu în muzica populară. Era un mare taragotist. Artistul era unul dintre cei mai cunoscuți instrumentiști de muzică populară din Banat.

Luca Novac s-a stins la vârsta de 79 de ani, fiind foarte bolnav. Vestea morții sale a fost anunțată luni dimineață.

Luca Novac a fost unul dintre reprezentanții muzicii populare din Banat

Marele taragotist Luca Novac s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin.

În decembrie, 2004, președintele României, Ion Iliescu, i-a oferit Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Novac a crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă cel mai mult i-a plăcut taragotul.

În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică.

A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vedete

To Top