Se stie ca Franta a avut-o pe Edith Piaf, America pe Marilyn Monroe, iar Romania pe Maria Tanase. Cu toate acestea viata cunoscutei cantarete a fost zbuciumata si incercata de greutati. Nicolae Iorga a supranumit-o Pasarea maiastra, datorita vocii sale inconfundabile si inegalabile.
Dicolo de cunoscutele cantece care au facut-o celebra, ,,Marie si Marioara”, ,,Bun e vinul ghiurghiuliu” si ,,Cine iubeste si lasa”, Maria Tanase a fost la inceputul anilor ’40, agenta de legatura si influenta a Serviciului Special de Informatii (SSI) condus pe vremea aceea de catre Eugen Cristescu.
Istoricul Mihai Pelin, a relatat in cartea sa ,,Un veac de spionaj, contraspionaj si politie politica”, faptul ca Maria Tanase dezvoltase relatii foarte apropiate cu Maurice Negre, corespondentul de la Bucuresti al agenției Havas si rezident al serviciilor speciale franceze.
CITESTE SI: MOARTEA TRAGICA A CANTARETEI ILEANA SARAROIU. ULTIMA NUNTA DIN VIATA SA
In anul 1940, Maria Tanase pleaca intr-un turneu pe teritoriul Turciei si are ocazia sa ii cante presedintelui artista face un prim-turneu în Turcia, și are ocazia sa ii cante presedintelui Iamet Inonu.
Atunci cand izbucneste cel de-al Doilea Razboi Mondial, Istanbulul a devenit la acea vreme locul de intalnire al agentilor secreti.
Istoricii vremii s-au contrazis mereu in informatiile conform carora Maria Tanase ar fi fost sau nu agent secret.
Putin mai tarziu, in jurul varstei de 49 de ani, chiar in timpul unui concert, cantaretei i s-a facut rau pe scena.
Medicii i-au spus ca sufera de cancer pulmonar. Imediat dupa ce a aflat cumplita veste, Maria Tanase a lasat un testament. Iata ce a scris in el:
,,Las toata averea mea mobila, ce se va gasi in patrimoniu la data decesului meu, surorii mele Aurica Tanase si sotului meu Clerah Sachelarie. Daca fratelui meu Stefan Francois Tanase ii va face placere vreun obiect indiferent de valoarea lui, rog pe sora mea si sotul meu sa i-l daruiasca spre calda si duioasa amintire.
Las cu cea mai apriga dorinta a mea ca ritualul inmormantarii mele sa nu formeze obiectul vreunei vulgare actiuni ci sa fie sobru.
Dupa moarte, corpul nescaldat, numai sters cu alcool sa fie la dispozitia medicilor daca vor considera ca este cazul sa se foloseasca de el la autopsie. Una din cele doua camasi albe de matase pe care le am in dulap sa fie puse pe sub rochia de pichet alba ce se gaseste la spital si care se butoneaza in spate. Pe cap sa-mi puna pichetul de coltar alb iar in picioare ciorapi albi scurti.
Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca nimanui la cunostinta despre moartea mea cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascarada. Sa nu mi se faca parastas decat la sase saptamani.”
Sursa foto: cultural.bzi.ro
Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:06:50+02:00 18:06
Acest site foloseste cookies.
Read More