Stil

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) – Ce să faci în această zi 2019

Ortodocșii sărbătoresc în data de 15 august 2019 Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum este cunoscută în tradiția populară.

Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin ortodox.Sărbătoarea aceasta amintește de ziua în care Fecioara Maria s-a ridicat la Ceruri. Totodată, în România, în această zi este celebrată și Ziua Marinei.

De asemenea, 15 august a fost declarată zi nelucrătoare în România.

Despre adormirea Maicii Domnului nu avem informații în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiția Bisericii. Aceasta este tratată în scrierile a patru părinți orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Ghermăn al Constantinopolului și Sfântul Ioan Damaschin.

În scrierile lor se spune că Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

În unele zone ale țării, în dimineață acestei zile, femeile merg la biserică, unde împart struguri, prune, faguri de miere, și merg în cimitir pentru a tămâia mormintele.

La țară se obișnuiește ca în această zi să fie angajați pândarii în vii. Se spune că se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua poamă.

În părțile Moldovei, Sfânta Măria Mare este considerată „a mortilor”, fiind pomeniți toți cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriți cei care poartă acest nume.

Ce să nu faci de Sfânta Maria Mare

Femeile însărcinate nu au voie să facă curățenie. Pe de altă parte, se spune că gravidele trebuie să se roage la Fecioara Maria pentru naștere ușoară și copii sănătoși.

Fețele tinere, de asemenea, trebuie să fie foarte atente în această zi. O tradiție populară spune că este interzis ca fetele să se tundă în această zi și să arunce părul la gunoi.

Fiind sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, pe 15 august nu se spală, nu se coase și nu se face treabă în casă. Totodată, se spune că nu trebuie să te cerți cu nimeni în această zi.

Totodată, unii oameni consideră că nu este bine să spui „La mulți ani” de Sfânta Maria Mare.

În această zi nu este bine să se lucreze în gospodărie sau să se spele.

Citește și: Mesaje de Sfanta Maria. SMS-uri, urari si felicitari pentru cei dragi

Acest articol a fost actualizat la: 2019-08-14T23:40:52+03:00 23:40

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More