„In sezonul rece, timpul indelungat petrecut pe partii, la derdelus sau pur si simplu la o plimbare la altitudine poate lasa semne la nivelul pielii. Ultravioletele reflectate de albul zapezii ard pielea cu aceeasi intensitate ca si ultravioletele de vara. Chiar si intr-o zi noroasa la altitudine exista riscul modificarii culorii pielii. Este bine cunoscut ca bronzul de munte este intens si rezistent. Persoanele cu modificari de culoare a pielii, cum ar fi melasma, sufera o accentuare a discromiei din cauza ultravioletelor de iarna”, explica dermatologul Mihaela Leventer, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.
CITESTE SI: VREMEA: Prognoza METEO pentru urmatoarele 2 saptamani pentru fiecare regiune!
In aceste conditii, se impune folosirea cremelor de protectie, banale in sezonul cald, uitate cu desavarsire in sezonul rece. Petele, arsurile si chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejeaza corect.
„Persoanele care stau mult in aer liber dezvolta cu usurinta cuperoza, ridurile li se accentueaza, iar riscul dezvoltarii unor leziuni precanceroase sau chiar a unor carcinoame cutanate este mare. Schiorii profesionisti si alti sportivi care isi petrec mult timp in aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul fetei. Se intalneste frecvent si cancerul de buza, daca zona este traumatizata, pe langa lumina, de dentitie defecta sau de nicotina din tigari”, a precizat si medicul Maria Dumitrescu.
CITESTE SI: UPDATE: METEO: Vine GERUL! Vremea in urmatoarele zile
Medicii ii sfatuiesc pe amatorii sporturilor de iarna sa invete sa detecteze orice semn al pielii cu potential periculos pentru sanatatea organismului. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormala trebuie semnalate urgent dermatologului.
„Toate aceste semne sunt caracteristice keratozelor actinice, leziuni precanceroase si carcinoamelor spinocelulare care pot afecta usor buza inferioara. Carcinoamele bazocelulare care apar frecvent pe nas, pleoape, urechi, dar si pe restul fetei pot debuta cu o bubita translucida si vascularizata care seamana cu un cos, dar care creste treptat”, spune Mihaela Leventer.
Mare atentie si in cazul copiilor. Se stie ca pielea copilului este mai vulnerabila atat la temperature scazute, vant, umezeala, cat si la radiatii UV.
„Copiii care isi petrec multe ore la derdelus, la schi sau in aer liber trebuie protejati de frig, dar si de expunerea la lumina intensa de la altitudine. Cremele grase creeaza o bariera protectoare si impiedica uscarea si ranirea suprafetelor cutanate expuse, iar daca au in compozitie si ingrediente fotoprotectoare feresc de arsura solara”, concluzioneaza medicul Mihaela Leventer.
La ora actuala, cancerul de piele se poate vindeca daca este depistat si tratat la timp.
Acest site foloseste cookies.
Read More