Babele din martie încep pe data de 1 și se termină pe data de 9. În popor, se spune că: „dacă timpul nu e bun, bab e rea.”
Perioada babelor încetează pe data de 9 martie, când se crede că vin moșii și căldura primăverii.
Există, așadar, credința conform căreia cum va fi ziua de Babe (frumoasă, întunecoasă, ploioasă, însorită), așa va fi și sufletul persoanei respective tot anul. În același timp, oamenii susțineau că anul agrar ce tocmai începea va fi similar cu baba aleasă.
Astfel, o zi senină, călduroasă, va aduce celui care a ales-o bunăstare și un suflet curăț. Dacă baba era mohorâta, rece ori ploioasă, anul va fi unul greu, iar inimă înghețată.
Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor.
Citește: Ce să NU faci de 1 Martie și ce trebuie să faci pentru a avea noroc
Citește și: BABELE DIN MARTIE: cum iti alegi baba
De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Dacă ținem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară.
Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.
Citește aici Legenda Mărțișorului!
Acest articol a fost actualizat la: 2017-02-28T13:55:41+02:00 13:55
Acest site foloseste cookies.
Read More