Connect with us
Buna Vestire 2021 - sărbătoare mare pe 25 martie. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Spiritualitate

Buna Vestire 2021 – sărbătoare mare pe 25 martie. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Buna Vestire 2021 este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. Buna Vestire sau Blagovestenia este sărbătoarea prăznuită de credincioșii pe 25 martie. Se spune că în această zi, Sfântul Arhanghel Mihaiil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Tradiții, obiceiuri, superstiții de Buna Vestire 2021

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. Se spune că în această zi, cucu va cânta pentru prima dată și astfel va vesti venirea primăverii.

Tradiția spune că pentru cei care aud cucul și nu au mâncat nimic până atunci este un semn rău. În plus, din bătrâni se știe că cel care va număra de câte ori cucul și-a strigat numele va afla câți ani mai are de trăit.

Un obicei, care încă se mai păstrează la unele sate, fetele și băieții îl întreabă pe cuc când se vor căsători. „Cucule voinicule/ Cați ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărita)?”. După rostirea acestei întrebări, cucul cântă înseamnă un an de așteptare. Însă, dacă el tace, este un semn că nu va fi o căsătorie în viitorul apropiat.

Potrivit unei superstiții, în ziua de Buna Vestire este bine să se pună sare și pâine în pragul casei pentru hrana îngerilor.

În zona Mamaramureșului, sătenii adună lucrurile nefolositoare din curții și le dau foc în această zi.

În ziua de Buna Vestire este dezlegare la pește. O superstiție spune că cine va mânca pește în această zi se va simți precum peștele în apă tot anul.

Ce să NU faci de Buna Vestire 2021

În aceasă zi de mare sărbătoare nu este bine să muncești, să faci curățenie sau să speli;

După cum spune și numele acestei sărbători, această zi aduce creștinilor o veste. În acest context, în această zi nu este bine să te cerți. Se spune că cei care se ceartă în această zi vor avea ghinion tot anul;

În zona Bucovinei nu se pun ouă la cloșcă. Se spune că puii ar putea ieși cu doi capete și patru picioare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top